12

Nejstarší pracoviště Akademie věd a významné lingvistické a bohemistické pracoviště, Ústav pro jazyk český, oslavil 100. narozeniny. Svoji činnost zaměřuje na veřejnost, zejména na telefonické a písemné poradenství, dále spolupracuje s médii při tvorbě pořadů o češtině a s novinami, které pravidelně otiskují jazykové koutky na různá témata.

K tomuto významnému výročí připravila tato instituce retrospektivní výstavu v pražském Klementinu pod názvem Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český, zaměřenou na svoji historii a současnost. Součástí oslav budou i různé doprovodné programy, např. 17. května se od 9:00 bude v Národní knihovně prezentovat kabinet studia jazyků, aby představil systém docházkových jazykových kurzů a elektronických modulů umožňujících dálkové studium, dále 14. června od 9:00 předvede oddělení jazykové kultury internetovou jazykovou příručku, jeden z významných projektů ústavu za posledních několik let, a oddělení současné lexikologie a lexikografie databázi lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století a lexikální databázi Pralex neboli přípravu budoucího slovníkového zpracování současné české slovní zásoby.

Publikováno v: Školství, Instituce


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...