12

Jak jsme již dříve psali v článku Změny v tisku vysvědčení od 1. 10. 2017, dochází v letošním školním roce ke změnám v tisku vysvědčení. Největší změna se týká žáků, kteří úspěšně ukončili základní vzdělání - musejí dostat speciální vysvědčení, jež má na rozdíl od běžného ročníkového vysvědčení jiný rozměr (210 x 280 mm oproti 210 x 297 mm).

V praxi mají některé tiskárny zvláště při využití duplexního (oboustranného) tisku s tímto rozměrem formuláře potíže. Doporučujeme tedy, abyste si tisk kratšího vysvědčení v předstihu vyzkoušeli.

Postup pro vyzkoušení je následující:

  1. Připravte si list obyčejného kancelářského papíru, který zkraťte na délku 280 mm (šířka je vždy 210 mm).
  2. Stáhněte si na tomto odkazu přiložený PDF soubor se vzorem „kratšího vysvědčení“.
  3. Otevřete tento soubor v programu Adobe Acrobat Reader. Pokud jej nemáte, doporučujeme jej nainstalovat (zdarma ke stažení zde - pokud nechcete volitelné nabídky, odškrtněte je) a poté využívat pro soubory typu pdf. Ostatní prohlížeče pdf souborů mohou mít problém s přesností pozicování objektů na stránce s vysvědčením.
  4. Po vyvolání tisku v aplikaci Adobe Acrobat Reader ověřte, zda máte nastaven tisk ve skutečné
    velikosti (v případě jiných nastavení může docházet k neočekávaným deformacím) a nastavte oboustranný tisk:

 

5. Vytiskněte vysvědčení na zkrácený papír z kroku 1.

Pokud vysvědčení na papíře „nesedí“, či jej dokonce kus chybí a nastavení máte provedeno dle návodu výše, doporučujeme Vám kontaktovat podporu dodavatele tiskárny a konzultovat s ním nastavení papíru o vlastní velikosti (210 x 280 mm) pro Váš typ tiskárny.

Zde Vám pro zjednodušení nabízíme kontakty na přední dodavatele tiskáren. Pod názvem výrobce je vždy proklik na stránky zákaznické podpory, případně uvádíme telefonní číslo, pokud daná společnost nabízí telefonickou podporu:

Výše uvedený návod platí v případě, že budete tisknout vysvědčení na bianco tiskopis (doporučujeme). Pokud byste chtěli tisknout do předtištěného formuláře, doporučujeme vygenerovat jakékoli „cvičné“ vysvědčení pomocí sestavy s názvem „Vysvědčení o získání základního vzdělání v základní škole“, uložit jej do formátu pdf a poté můžete postupovat dle výše uvedeného návodu. Použijte obyčejný zkrácený papír, na který vysvědčení vytiskněte, poté přiložte na předtisk a proti světlu snadno zkontrolujte pozici jednotlivých textů.

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...