20

Vláda rozhodla, že státní maturity se poprvé uskuteční ve školním roce 2010/2011. Jednotné maturity mají za cíl objektivní srovnání znalostí maturantů a s tím spojené úspory a zvýšení efektivity školství. Časem by jejich výsledky mohly používat univerzity v rámci přijímacího řízení. Generální zkouška státních maturit proběhne letos v říjnu.

„Debata o státních maturitách byla svěží. Já osobně i ministři za ODS jsme spuštění státních maturit nepodpořili,“ uvedl premiér po jednání vlády. „Vláda rozhoduje ve sboru a v tomto případě zde byla většina hlasů pro tento návrh. Státní maturitní zkouška se na základě tohoto usnesení uskuteční, “ dodal předseda vlády.

Návrh ministra Dobeše počítá s tím, že zefektivněním organizačního zajištění maturitní zkoušky sníží předpokládané náklady na nové maturitní zkoušky nejméně o 13%. V roce 2011 to znamená úsporu ve výši 62 milionů Kč, do konce roku 2014 pak 215 milionů Kč. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydá do konce září upravenou vyhlášku č. 177/2009 Sb., která tyto úpravy zohlední.

Tečkou za mnohaletou přípravou reformy je maturitní generálka, která proběhne na více než 90% všech středních škol v říjnu tohoto roku. Ověří jejich připravenost na zahájení reformy a zároveň ukáže více než 105 tisícům budoucích maturantů, s čím mohou, či musí počítat v rámci ostré maturitní zkoušky a její společné části na přelomu května a června 2011.

Související informace:
Video z tiskové konference po jedná vlády



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...