16

Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK zveřejnilo informaci, že do roku 2017 bude mít více než 50 % mladých Čechů ve věku 25 až 34 let vystudovanou vysokou školu. Absolventi VŠ se však budou muset spokojit s méně kvalifikovanou prací a nižšími platy, než jsou dosud vysokoškoláci zvyklí. Budou obsazovat pracovní místa, která nyní zastávají převážně lidé s maturitou, např. pozice nižších úředníků. Středoškoláci pak z trhu práce vytěsní pracovníky s nejnižším vzděláním. Nejvyšší šanci naleznout práci budou mít lékaři, právníci a učitelé, naopak nejhůře na tom budou absolventi uměleckých a zemědělských oborů.

V zemích EU má však vyšší počet lidí vysokoškolské vzdělání, a to 25 %, naproti tomu v ČR je to nyní 14,5 % populace. Tento rozdíl se však začne během několika let snižovat.

Odborníci radí, aby zájemci o vysokoškolské studium přihlíželi k tomu, jaké možnosti budou mít při uplatnění svého vzdělání a hledání si vhodné práce. Momentálně mají problémy s uplatněním se na trhu práce absolventi technických, zemědělských, ekonomických a přírodovědných fakult, a to vlivem krize v průmyslu a podnikatelském sektoru.

Publikováno v: Školství


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...