08

Abyste mohli od září hladce vplout do školního roku 2021/2022, je zapotřebí připravit Školu OnLine pro nový školní rok. Tato příprava zahrnuje založení nového školního roku, převod číselníků (předměty, učitelé, stupnice hodnocení, vyučovací hodiny apod.) a následný převod žáků do vyšších ročníků. Většinu této přípravy můžete provést v několika snadných krocích pomocí našeho průvodce převodem dat na nový školní rok, kterého naleznete v menu Správa aplikace - Převod dat - Nový školní rok.

 

Než přistoupíte k převodu dat na formuláři Nový školní rok, doporučujeme nejprve ukončit žáky/studenty, kteří z Vaší školy odchází, tedy absolventy a také žáky, kteří přestupují na jiné školy. Připomínáme, že žáky 9. ročníků ukončujeme k datu 30.6., ostatní žáky (přestupující na jinou školu nebo přestupující na SŠ v nižším ročníku) k 31.8

 

 

Prvním krokem je založení nového školního roku v menu Správa aplikace – Číselníky – Období roku. Tento krok lze rovněž provést přímo po spuštění průvodce Převodem dat na nový školní rok prostřednictvím tlačítka „Definovat nové období roku“.

 

UPOZORNĚNÍ: Nový školní rok začíná vždy 1. září bez ohledu na to, zda tento den připadá na sobotu či neděli. Na formuláři Období roku tedy musí být uvedeno v poli Datum od: 1. 9. 2021.

Zařazení žáků do tříd provedete rovněž k datu 1. 9. 2021.

 

Jak probíhá práce pomocí průvodce převodem dat na nový školní rok?

Průvodce naleznete v menu Správa aplikace - Převod dat - Nový školní rok. Převod dat provádíte v aktuálním školním roce tedy 2020/2021.

  • V prvním kroku máte možnost výběru z varianty „Zjednodušený převod“ – doporučený pro školy, které používají pouze evidenci žáků a tisk vysvědčení a „Standardní převod“ – doporučený školám s el. žákovskou, rozvrhem, el. třídní knihou.
  • Třídy, které vznikají nově (v letošním školním roce jste je neměli) je možno založit v kroku „Třídy“ prostřednictvím tlačítka „Nová třída“.
  • Povýšení žáků do vyšších tříd se provádí ručně v kroku Složení tříd (dvojitým kliknutím v poli „Třída do“ a výběrem třídy ze se seznamu tříd - nabízí se třídy označené v předchozím kroku v části Třídy) nebo pomocí tlačítka „Automatické nastavení třídy (DO)“ prostřednictvím kterého se Vám např. žáci ze třídy 1.A přesunou automaticky do 2.A. 
  • U většiny kroků můžete také použít tlačítka „Vybrat vše“ pro hromadné označení všech záznamů pro převod.

 

Jednotlivé záložky průvodce procházíte pomocí tlačítka „Další“ a převod dokončíte v posledním kroku "Shrnutí a uložení" prostřednictvím tlačítka "Uložit převáděná data". 

 

Poznámka: V případě, že po kontrole zjistíte, že se nám někteří žáci do roku 2021/2022 nepřevedli, je možné převod zopakovat a danou třídu na formuláři Složení tříd nastavit znovu. Není tedy nutné hned napoprvé projít kompletním převodem, a je možné si převést pouze číselníky potřebné pro tvorbu rozvrhu a ke složení tříd se vrátit později. 


Podrobný postup převodu pomocí průvodce naleznete v uživatelské příručce v kapitole Převod dat nebo v příslušné video nápovědě věnované přípravě aplikace na nový školní rok.

 

V případě jakýchkoli dotazů můžete samozřejmě i během prázdnin využít naší zákaznickou podporu a to ve všední dny od 8.00 do 16.00.

 

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...