17

První den ve škole obvykle bývá kratší a žáci se neučí podle stanoveného rozvrhu. Mohlo by Vás tedy zajímat, jak tuto situaci řešit z hlediska rozvrhu ve Škole OnLine. Nabízíme Vám nyní dva možné postupy, jistě si sami vyberete ten, který je pro Vás výhodnější.

Varianta 1) Založení Školní akce 

Pokud volíte tuto variantu, předpokládá se, že již máte v aplikaci vygenerován rozvrh s platností od 1. 9. 2021 a tento rozvrh zobrazen v kalendáři uživatelů. 

  • Dále přistoupíte k evidenci školní akce s názvem např. "Zahájení školního roku" s typem „s náhradním vyučováním (docházka se eviduje dle školní akce)“. Tuto školní akci je možné zaevidovat na formuláři Školní akce (v menu „Rozvrh a suplování – Školní akce - Evidence školních akcí“). Při zadávání školní akce je nutné zadat kromě data a času konání (doporučujeme evidovat na vyučovací hodiny např. 1-2), tříd a třídních učitelů i učitele, kteří budou mít ve třídě dozor. Automaticky je možno přidělit k této akci třídní učitele ke svým třídám na záložce Učitelé. Tito učitelé pak budou mít možnost zapisovat i do elektronických třídních knih. Zde doporučujeme použít tlačítko Doplnit dozory třídním učitelům podle jejich tříd na záložce Dozory a odpracované hodiny.
  • Na zbytek daného dne je potřeba založit druhou školní akci s typem „zrušení výuky“, což „odmaže“ požadované hodiny z rozvrhu a namísto nich zobrazí pouze prázdné místo nebo můžete použít typ školní akce „zrušení výuky se zobrazením v rozvrhu“, tento typ hodiny také odmaže, ale namísto prázdného místa zobrazí žlutý pruh s Vámi přednastaveným textem (např. výuka odpadá apod.)

Odpovědi na nejčastější dotazy k evidenci školních akcí naleznete ZDE.

    Výše uvedený postup je vhodný, pokud potřebujete upravit výuku pouze pro první den nebo dva školního roku a poté již budete učit dle standardního rozvrhu. V případě, že budete používat speciální rozvrh po celý první týden doporučujeme použít druhý způsob a to je:

    Varianta 2) Úprava rozvrhu

    Rozvrh můžete upravit buď pomocí formuláře Úprava vygenerovaného rozvrhu nebo vytvořením nové verze rozvrhu pouze pro první týden.

    • Úprava vygenerovaného rozvrhu: Vstupte na formulář Rozvrh a suplování - Rozvrh - Tvorba rozvrhu. Zde je potřeba se přepnout na záložku Úprava vygenerovaného rozvrhu. Pak vyberte požadovaný týden (2. 9. - 6. 9.) a v něm jednoduchým přetažením hodin proveďte požadované úpravy, na přebytečné hodiny je možné kliknout pravým tlačítkem a zvolit možnost "Odebrat z rozvrhu". Celou akci dokončíte kliknutím na tlačítko "Aktualizovat kalendář" ve zvoleném týdnu".
      Nápovědu k Úpravě vygenerovaného rozvrhu naleznete ZDE.
    • Vytvoření nové verze rozvrhu: V menu Rozvrh a suplování - Rozvrh - Verze rozvrhu si nejprve vytvořte prázdnou verzi rozvrhu a touto verzí rozvrhu pak proveďte aktualizaci rozvrhu školy v požadované dny (pozor, skutečně jen v tyto dny, aby nedošlo ke smazání rozvrhu i v dalších dnech). Poté můžete buď přímo v této prázdné verzi na formuláři Rozvrh a suplování - Rozvrh - Tvorba rozvrhu vytvořit nový rozvrh a tím pak zaktualizovat kalendář na požadované období, nebo si můžete v menu Rozvrh a suplování - Rozvrh - Verze rozvrhu vytvořit kopii rozvrhu stávajícího a tu jen upravit dle potřeb prvního týdne a opět touto verzí zaktualizovat kalendář pro první týden..
      Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se tvorby rozvrhu naleznete ZDE.
      Publikováno v: Nepřehlédněte


      Vstup do Školy OnLine
      GDPR

      Reference

      Intuitivní systém pro komplexní správu školních dat s lidským přístupem.

      Ing. Martin Kocman

      Základní škola a mateřská škola Jaroslava Seiferta, Praha 3

      Zobrazit další...