Vstupy pro prosinec 2009

Celkem 4,5 miliardy korun z Evropského sociálního fondu (ESF) je připraveno pro české základní školy vyjma pražských v rámci nové oblasti podpory Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Na dotaci zde dosáhnou všechny školy, a to díky jednoduchým šablonám, které připravili pracovníci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

"Postup bude velice jednoduchý. Ředitel školy si nejprve spočítá, na kolik peněz má nárok. Poté si v šablonách zaškrtne aktivity, které bude chtít v rámci svého projektu financovat, a program mu spočítá, kolik za to utratí peněz. Když dosáhne koncové sumy, dokument dá vytisknout a zašle jej na ministerstvo ke schválení," popsal zjednodušený postup Jan Vitula (na snímku), vrchní ředitel sekce řízení operačních programů EU na MŠMT.

Médii je v poslední době často propírána podoba nové maturitní zkoušky. Víte ale, v jaké podobě ji skládali Vaši rodiče či prarodiče? Nejen na tuto otázku se pokoušela v dokumentu „Historie maturit“ nalézt odpovědi Jana Kolková z Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Dokument na několika stránkách zachycuje veškeré důležité mezníky vývoje zkoušky od roku 1849 až do dnešních dnů. Z nedávno zveřejněného textu se můžete poučit o tom, jak se vyvíjel způsob hodnocení zkoušky z dospělosti, i z jakých částí a předmětů byla složena.

Na tři sta učitelů z různých koutů země se v úterý 8. prosince sjelo do Prahy, aby vydobyli více peněz pro školství. Školské odbory požadovaly oproti navrženému státnímu rozpočtu na rok 2010 na platy učitelů navíc 3,4 miliardy korun, jinak nebude zachována letošní úroveň příjmů a reálné mzdy klesnou v průměru o tisíc korun na hlavu. Jejich protestní akce měla ovlivnit rozhodování poslanců, kteří budou o rozpočtu rozhodovat ve středu 9. prosince.

Fulbrightova komise se rozhodla pomoci českým středním školám s výukou anglického jazyky a přináším jim možnost bezplatného ročního hostování amerického studenta. Asistenti budou českým učitelům po dobu deseti měsíců nápomocni při výuce žáků anglickému jazyku.

Povinná školní docházka

Povinnou školní docházku ustanovila 6. prosince roku 1774 Marie Terezie, když zavedla Všeobecný školní řád pro německé normální, hlavní a triviální školy ve všech c.k. dědičných zemích. Tím vyjádřila poprvé v historii zájem státu na vzdělání veškerého obyvatelstva a vybudování sítě veřejných škol. Všeobecné vzdělání mělo jednak zajistit lepší hospodářský vývoj státu při přechodu z feudálního na manufakturní a strojovou výrobu, ale i zajistit výchovu v duchu zájmů panovnického rodu.

Strana 2 z 3První   Předchozí   1  [2]  3  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...