Vstupy pro prosinec 2010

Věci veřejné (VV) chtějí jednat s partnery ve vládě o odložení školného na vysokých školách, do roku 2014 jej totiž odmítají zavést. K tomuto závěru dospěl Josef Dobeš, ministr školství, s ohledem na přípravu důchodové, zdravotní, sociální a daňové reformy. Petr Nečas, premiér a předseda ODS, však tento návrh odmítnul s tím, že koaliční smlouva, ve které se se školným počítá, platí teprve půl roku. Ministr Dobeš však nepovažuje za porušení koaliční smlouvy to, že se VV pokoušejí dojednat její změnu. Je však nutné zdůraznit, že se Věci veřejné školného nevzdávají, pouze jej chtějí odložit.

Členové Monitorovacího výboru Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) odhlasovali přesun prostředků v rámci operačního programu tak, aby bylo možné v roce 2011 čerpat prostředky na připravované šablony pro střední školy. MŠMT tedy musí co nejdříve vyjednat podporu financování šablon pro střední školy v Evropské komisi.

Bližší informace naleznete pod tímto odkazem.

Mezinárodní výzkum PISA (Programme for International Student Assessment), který probíhá v tříletých cyklech, se naposledy konal v roce 200965 zemích celého světa včetně České republiky pod hlavičkou OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Výzkum byl zaměřen na zjišťování úrovně čtenářských, matematických a přírodovědných dovedností a znalostí patnáctiletých žáků. Cílem celého zkoumání nebylo zjistit faktografické znalosti na konci povinné školní docházky, ale jakou měrou si žáci osvojili dovednosti v již zmiňovaných oblastech a jak je jsou schopni využívat v běžném životě. V České republice se tento výzkum realizuje hned od jeho vzniku, a to prostřednictvím ÚIV (Ústav pro informace ve vzdělávání).

Vláda chce zvýšit dosavadní malé příjmy za vědeckou činnost, a tím zabránit, aby čeští vědci odcházeli do zahraničí. Plán, jak zrealizovat projekt Návrat, předloží ministr školství Josef Dobeš. Vědeckou oblast by chtěl v letech 2012 až 2019 podpořit 465 miliony korun. Tyto peníze by připadly na granty pro vědce a na vybavení laboratoří. Špičkoví vědci by si o tyto finanční příspěvky mohli žádat po návratu z úspěšného dlouhodobého zahraničního pobytu na výzkumném pracovišti. Tento projekt podporují i rektoři univerzit. Pouze třetina mladých vědců (hlavně doktorandů) totiž pokračuje ve vědecké kariéře, hlavním důvodem jsou nízké finanční příjmy.
Ve středu 8. 12. 2010 proběhne zřejmě největší stávka od listopadu 1989. Svoji nespokojenost vyjádří státní zaměstnanci ze všech resortů, tzn. i z oblasti školství. V Česku v tento den budou zavřeny stovky mateřských, základních a středních škol. Rodiče tedy budou nuceni zajistit si volno, či sehnat svým dětem hlídání. Měli byste být včas informováni o tom, zda bude stávkovat i škola, kterou navštěvuje vaše dítě.
Strana 2 z 3První   Předchozí   1  [2]  3  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...