Vstupy pro březen 2010

Zajistit výuku nejen v klasickém prostředí školy, ale i přímo doma dokáže nový projekt fungující v Plzni. Díky němu se mohou dlouhodobě nemocní nebo z jiných důvodů nepřítomní studenti účastnit vyučování na dálku.

Novinku zatím využívá plzeňské Gymnázium Františka Křižíka, které s nápadem přišlo. Město Plzeň by ale časem chtělo tuto alternativní formu výuky jako možnou nabídnout ve svých základních školách.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová se rozhodla v rámci úsporných opatření reorganizovat strukturu úřadu. Zanikne tak jedna ze šesti skupin a MŠMT bude mít napříště o jedno náměstkovské místo méně.

Od 1. dubna 2010 nabývá účinnost vyhláška č. 57/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 64/2005 Sb., o evidenci úrazů dětí, žáků a studentů. Asi nejvýraznější změnu přinese tato vyhláška však až 1. května, kdy začnou školy předávat České školní inspekci záznamy o úrazech prostřednictvím elektronických formulářů. O přesné podobě elektronických formulářů a způsobu jejich doručování budou právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Českou školní inspekcí informovány.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo metodické doporučení, které se vztahuje k podpoře vzdělávání dětí, žáků a žákyň se sociálním znevýhodněním, především pokud je jeho základem příslušnost k odlišnému sociokulturnímu prostředí. Specifika tohoto prostředí mohou z rozličných důvodů představovat překážku pro úspěšné vzdělávání, získání profesní kvalifikace a uplatnění plného vzdělávacího potenciálu dětí, žákyň a žáků z něho pocházejících. Metodické doporučení se vztahuje k zajištění jejich speciálních vzdělávacích potřeb v předškolním a základním vzdělávání.

V úterý byl u našich východních sousedů odhlasován nový vlastenecký zákon, podle kterého musí být ve všech školních třídách umístěna slovenská vlajka, státní znak a dále pak i text hymny a ústavy. Před pondělním vyučováním pak budou všichni žáci a studenti povinně poslouchat státní hymnu. Se zákonem však nesouhlasí řada žáků a jejich učitelů. Na 10. března tak chystají shromáždění, kde chtějí prezidenta Ivana Gašparoviče požádat, aby zákon nepodepsal.
Strana 2 z 3První   Předchozí   1  [2]  3  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...