Vstupy pro červen 2010

OSN vyhlásila dne 26. června 1987Mezinárodní den boje proti zneužívání drog a ilegálnímu obchodu s nimi“. I v České republice se toto datum stalo synonymem snahy o zvýšení vědomí společnosti o boji proti drogám a o podpoře preventivních opatření. V roce 2007 skončila naše země v Evropské školní srovnávací studii ESPAD s velmi alarmujícími výsledky ohledně počtu dětí a mladistvých a jejich užívání alkoholu, konopných látek a kouření. Marihuana a jiné nové syntetické drogy amfetaminového typu jsou v letošním roce označeny za nejrozšířenější drogy s největším počtem uživatelů.
ODS, TOP 09 a VV se shodují, že nynější ministerstvo školství by mělo změnit svůj název. Nově by se tedy mělo jmenovat „Ministerstvo pro vzdělávání, vědu, mládež a sport“. Řada expertů totiž poukazuje na fakt, že stávající pojmenování má zúžený význam, tento resort se totiž nezabývá pouze školami, ale komplexně celým vzděláváním. Změna názvu však bude znamenat mnoho administrativních komplikací, změnit se bude muset logo, všechny vizitky, hlavičky dokumentů, razítka, propagační materiály apod. Již nyní je tedy zřejmé, že tento krok bude finančně náročný, počítá se s několika set tisíci korun.

Mnoho škol rozdávalo vysvědčení již v pátek 25.6, od pondělí do středy pak budou mít žáci ředitelské volno. Ředitelé mají k dispozici pro každý školní rok 5 dní ředitelského volna, které mohou rozdělit dle vlastního uvážení. Školy využijí tohoto volna hlavně k dřívějšímu zahájení oprav budov. Děti mají z prodloužených prázdnin radost, jejich rodičům však nastává starost, nemají totiž tolik dovolené, aby se mohli svým potomkům plně věnovat.

V roce 2014 se plánuje otevřít v Plzni pobočku pražského soukromého gymnázia PORG. Tuto vizi představil ředitel a spoluzakladatel této školy, Václav Klaus mladší, syn prezidenta ČR. Nyní již tyto pobočky fungují v Praze a Ostravě. Plzeň byla zvolena z důvodu, že se zde nachází Škoda JS, velký sponzor, který již poskytnul 40 milionů korun. Firma dále sponzoruje i technické fakulty ZČU či ČVUT nebo plzeňskou Techmánii.
Školné by nemělo přesáhnout 100.000 korun za rok, jeho část by byla použita na zaplacení kvalitních zahraničních učitelů. Neplatili by jej však všichni studenti, dle finanční situace školy a úrovně nadaných žáků by bylo některým rodinám umožněno školné neplatit. Pobočka tohoto gymnázia by mohla být založena i tak, že by PORG převzal jinou, už fungující školu, která by ovšem musela mít moderní a kvalitní budovu nebo excelentní profesorský sbor.
Nároky studentů na nástupní plat v budoucím zaměstnání rok od roku stále rostou. Ti, co studují ekonomické a technické obory, si představují nástupní mzdu alespoň 30.000 korun. Zároveň považují za samozřejmost firemní benefity jako služební automobil, notebook a mobilní telefon. Pracovníci úřadů práce a personálních agentur však upozorňují, že tyto představy jsou často nereálné, a absolventi pak bývají často zklamáni. Nástupní platy totiž bývají zhruba 21.000 hrubého. Volných pracovních míst je velice málo, nejvyšší nabídka je z oblasti informatiky, strojírenství a elektrotechniky, naopak velké problémy se sháněním práce mají tradičně absolventi humanitních oborů a čerství maturanti bez konkrétního zaměření.
Strana 2 z 9První   Předchozí   1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...