Vstupy pro únor 2011

MŠMT připravuje on-line srovnávací testy pro 5. a 9. ročníky, které si žáci vyzkouší letos v říjnu. Učitelé se však obávají, jak žáci zvládnou testování na počítačích, neboť doposud byli zvyklí pracovat s papírovými testy. Problémy mohou tedy nastat u žáků, kteří nejsou zvyklí psát na klávesnici, a dále u počítačů se starým monitorem.

V minulých dnech informovala různá periodika o úniku dat a informací z MŠMT, zejména ze mzdového informačního systému.

Tato informace byla pro samotného ministra školství, Josefa Dobeše, šokující.  Zavázal se, že podnikne všechny možné kroky, které povedou k odhalení zdrojů úniků mzdového informačního systému. Ministr zároveň potvrdil, že v žádném případě nesouvisí se sledováním e-mailové korespondence svých podřízených. O této aktivitě nevěděl, tudíž nemohl k ní dát ani žádný příkaz.

Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK zveřejnilo informaci, že do roku 2017 bude mít více než 50 % mladých Čechů ve věku 25 až 34 let vystudovanou vysokou školu. Absolventi VŠ se však budou muset spokojit s méně kvalifikovanou prací a nižšími platy, než jsou dosud vysokoškoláci zvyklí. Budou obsazovat pracovní místa, která nyní zastávají převážně lidé s maturitou, např. pozice nižších úředníků. Středoškoláci pak z trhu práce vytěsní pracovníky s nejnižším vzděláním. Nejvyšší šanci naleznout práci budou mít lékaři, právníci a učitelé, naopak nejhůře na tom budou absolventi uměleckých a zemědělských oborů.

MŠMT a CERMAT zveřejnily celkem 12.000 chyb, které byly odhaleny při generální zkoušce státních maturit. Školy tyto výsledky znepokojují, avšak ministerstvo školství apeluje, že důvod k obavám žádný není. Většinou se totiž jednalo o technické chyby skenovacích zařízení, které jsou nyní odstraněny a které budou ještě prověřovány před spuštěním ostré maturitní zkoušky.

Uveřejňujeme reakci CERMATu na domnělý únik maturitních pracovních listů, který také naleznete pod tímto odkazem.

Pracovní listy z českého jazyka a literatury představují zadání ústních dílčích zkoušek. Pracovní listy pro své žáky vytváří podle zákona a příslušné vyhlášky jednotlivé školy, nikoli CERMAT. CERMAT pouze školám a učitelům českého jazyka nabídl cirka 1400 ilustračních pracovních listů, a to za účelem inspirace a podpory učitelů při tvorbě vlastních pracovních listů. Tyto ilustrační pracovní listy jsou přístupné školám a učitelům českého jazyka a v žádném případě nemají charakter veřejně nepřístupné informace.

Strana 1 z 3První   Předchozí   [1]  2  3  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Obsluha Školy OnLine je snadná a intuitivní, což kvitují všichni učitelé bez rozdílu věku.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...