Vstupy pro květen 2011

Státní maturity jsou právě „v plném proudu“ a ministerstvo školství již nyní plánuje pro příští školní roky změny ohledně jejich organizace a struktur. Zahájení maturit chce posunout na dřívější termín a jejich pořadí obrátit, tzn., by se začínalo písemnou zkouškou a po ní by následovala ústní část.

Učitelům v letošním roce vzrostla mzda zhruba o 865 korun, avšak zhruba o tuto částku se jim zároveň snížila mzda loni. Vláda tedy nenavýšila platy pedagogických pracovníků tak, jak slibovala, nepedagogickým zaměstnancům (kuchařkám, uklízečkám či školníkům) dokonce klesly mzdy až o 13%. Polepšili si pouze začínající pedagogové, kterým jejich plat narostl na 20.000 korun hrubého. Proto je na 21. května naplánovaná stávka odborů, k níž se připojí i zaměstnanci ze školství. Zároveň byla vládě zaslána výzva, aby přepracovala systém odměňování.

Gymnazista Aleš Stejskal (16) z Letohradu na Orlickoústecku zvítězil v celosvětové soutěži mladých vědců v USA a získal tak jednu ze 4 hlavních cen. Vystoupil zde s projektem „Usměrňování nanovláken“ a představil stroj na výrobu nanovláken polymerním způsobem, jež sestavil ze stavebnice Merkur. Stroj vyrobil ve škole, avšak do USA vzal jen jeho část. Proces jeho funkcí pak popsal v prezentaci. Porotci soutěže ocenili zejména metody, které při zkoumání student využil. V roce 2012 se Aleš Stejskal zúčastní další soutěže. Do té doby bude chtít ještě více zdokonalit projekt a zlepšit angličtinu.

Nejstarší pracoviště Akademie věd a významné lingvistické a bohemistické pracoviště, Ústav pro jazyk český, oslavil 100. narozeniny. Svoji činnost zaměřuje na veřejnost, zejména na telefonické a písemné poradenství, dále spolupracuje s médii při tvorbě pořadů o češtině a s novinami, které pravidelně otiskují jazykové koutky na různá témata.

V pražském Hloubětíně, v budově Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání, se 3.–4. června 2011 sejdou pedagogičtí pracovníci školních družin a školních klubů z celé republiky, aby si vyměnili zkušenosti z práce s dětmi a mládeží. Cílem akce je přispět k prohloubení odborné úrovně pedagogů, kteří se věnují dětem v jejich volném čase ve školních družinách a školních klubech.

Strana 3 z 5První   Předchozí   1  2  [3]  4  5  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...