Vstupy pro srpen 2011

Ministr školství Josef Dobeš slíbil sehnat 4 miliardy korun na zvýšení odměn učitelů pro příští rok. Tyto finance je však možné zajistit pouze škrty v jiné části resortu, neboť rozpočet pro příští rok má být stejný jako pro letošní. Dojde tedy k omezení investic i byrokracie a vysoké školy obdrží o 1 miliardu korun méně.

Odpovědi na tuto otázku přináší závěrečná zpráva k výzkumu „Hodnotové orientace dětí ve věku 6 –15 let“, která byla novinářům představena na tiskové konferenci v Národním informačním centru pro mládež v Praze 28. června 2011. Výzkum realizoval Národní institut dětí a mládeže (NIDM) v rámci projektu Klíče pro život (KPŽ).

Církevní školy v České republice dosáhly u státních maturit velmi dobrého výsledku, zejména s ohledem na to, že z celkového počtu škol v ČR (1423) jich je pouze 36 církevních. Mezi deseti nejúspěšnějšími školami se umístily tři z nich (z Prahy, Brna a Českých Budějovic).

Každodenní realita světa dospělých nám nabízí řadu negativních obrazů ze života, které jsou mocně upevňovány zprávami v médiích. Krádež, lež, hádky, korupce, podvody, agresivita, netolerance ve zprávách zmiňované nemají onen varující či výchovný charakter, který by měly mít.

Josef Dobeš chce navýšit mzdy učitelů také díky snížení financí nepedagogických pracovníků v oblasti školství. Kuchařkám, školníkům a uklízečkám tak pravděpodobně klesnou platy o 5%, přičemž v lednu letošního roku přišli již o 10% výdělku. Tímto krokem chce ministerstvo uspořit až 700 milionů korun. Tito zaměstnanci ve školství však vydělávají maximálně 15.000 korun hrubého, další pokles platu se jich tedy výrazně dotkne. Ministr školství dále plánuje zrušit tzv. pastelkovné neboli balíčky pro prvňáky, tím by ušetřilo 85 milionů korun.

Strana 4 z 5První   Předchozí   1  2  3  [4]  5  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...