Vstupy pro srpen 2011

Ministerstvo školství nabízí 99 milionů korun, za které si chce zjednat právní služby ohledně administrativy čerpání evropských peněz, a to i přesto, že má svoje právní oddělení. Externími právníky chce zvýšit transparentnost zakázek z evropských peněz a kapacity ministerstva na jejich kontroly.

Ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva v rozhovoru pro Rádio Impuls připustil, že by se hovorový výraz „abysme“ mohl zařadit do Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Jako důvod uvedl, že i velmi kultivovaní mluvčí používají tento výraz i ve veřejném projevu. Zároveň dodal, že je to důvod pro to, aby se striktně netrvalo pouze na tvaru „abychom“. Z ankety na toto téma na portálu Lidových novin však jasně vyplývá, že drtivá většina veřejnosti (více než ¾ dotazovaných) nesouhlasí s tím, aby byl tvar „abysme“ zařazen mezi výrazy spisovné.

Projekt PRUT, jehož hlavním cílem je podpořit výuku průřezových témat na základních školách v celé České republice, se od začátku září otevírá všem zájemcům z řad škol a pedagogických pracovníků. Každý, kdo má zájem obohatit svou výuku doplňkovými elektronickými materiály na průřezová témata, se může do tohoto projektu zcela zdarma zapojit.

Standardy upřesňují očekávané výstupy RVP ZV pro 5. a 9. ročník ZŠ v předmětech český jazyk, matematika a angličtina. Zjišťují pouze základní (minimální) úroveň toho, co má žák ke konkrétnímu tématu umět. Součástí je vždy vzorová úloha. Vytvořili je hlavně učitelé s odborníky z vysokých škol a dalších odborných pracovišť.

Ministr školství odmítá postupy některých ředitelů, kteří dávají svým učitelům na konci školního roku výpověď na letní prázdniny, aby jim po tuto dobu nemuseli dávat výplatu. Učitelé jsou pak nuceni hledat si na prázdniny jinou práci. Josef Dobeš považuje tento postup za nemorální a neetický, a proto vyzval všechny takto poškozené kantory, aby poslali svůj podnět na tiskový odbor MŠMT na e-mailovou adresu press@msmt.cz. Tyto případy bude vyřizovat pracovník tiskového odboru Patrik Kubas. Ministr školství dále pověří Českou školní inspekci, aby se od září začala zabývat jednotlivými případy ukončování pracovního poměru a aby na těchto školách prověřila způsob jejich hospodaření a její úroveň.

Strana 5 z 5První   Předchozí   1  2  3  4  [5]  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...