Vstupy pro listopad 2010

Přestože někteří studenti u maturitní generálky neuspěli, zejména nástavbové a dálkové obory, dále i soukromé školy, ministr školství nebude snižovat náročnost státních maturit naostro. Pouze zmizí určité typy otázek, na které není jednoznačná odpověď. Nově bude také povoleno při psaní testů napít se nebo odejít na toaletu. Na lavici však budou moci studenti mít pouze učební pomůcky, zadání a záznamové archy. Pro lepší přípravu pro tento nový druh maturit chystá CERMAT další cvičné testy.

V dnešní době se učitelé nevěnují pouze odborné výuce, ale často jsou nuceni řešit i kázeňské problémy a rizikové chování žáků, zejména násilí, návykové látky nebo záškoláctví. Proto dochází k průběžným změnám metodických pokynů z MŠMT. Dřívější pokyny doporučovaly, aby učitelé, např. při ztrátě drahé věci ve škole, žákům radili, že si je nemají do školy nosit. To však vyznívalo, že si za krádež může sám postižený, proto se tedy v nové příručce již s tímto postupem nesetkáme. Pokyny např. radí, jak postupovat v případě šikany, poučují pedagogy, jak rozpoznat šikanovaného žáka a jak dopadnout agresory. Učitelé by se měli stát „detektivy“, měli by umět vyhledávat agresátory, svědky, shromažďovat důkazy apod.

Učitelé jsou jedinými státními zaměstnanci, jejichž platy se nebudou snižovat, a naopak se zvýší. Nejvíce tento finanční nárůst pocítí mladí kvalifikovaní pedagogové a učitelé v mateřských školách, polepší si však i ostatní, dokonce i nekvalifikovaní učitelé. Začínajícím učitelům v mateřské škole se zvýší plat skoro o 7.500 Kč, na základní škole o 5.500 Kč a na střední škole o 4.000 Kč hrubého. Podmínkou však je, že musí mít takové vysokoškolské vzdělání, které pro daný stupeň předepisuje zákon.
V katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha se bude 17. 11. 2010 od 18.00 konat oslava státního svátku „Den boje studentů za svobodu a demokracii“. Celá akce bude uvedena modlitbou a projevem prezidenta republiky, zástupců křesťanských církví a představitelů univerzit. Poté zazní Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta. Na toto setkání zve širokou veřejnost arcibiskup Dominik Duka.
MŠMT pošle zřizovatelům škol do 12.11.2010 100 milionů korun na školní pomůcky. Jedná se o finance, které nebyly z předchozích let spotřebovány, a dále o úspory v rámci úřadování současné vlády. Krajské a obecné školy dostanou 60 milionů korun, soukromé 30 milionů a církevní školy 7 milionů. Státní školy obdrží 3 miliony.
Strana 1 z 4První   Předchozí   [1]  2  3  4  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...