Vstupy pro únor 2010

Řádné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vyhlásil prezident republiky na 28. a 29. května 2010. Žáci řady středních škol, kterým již bylo minimálně 15 let, si však budou moci vyzkoušet volby „nanečisto“ již o měsíc dříve. Společnost Člověk v tísni totiž na 26. až 28. dubna chystá studentské volby, ve kterých budou moci žáci volit tytéž politické strany, hnutí a koalice, které o měsíc později kandidují do Poslanecké sněmovny. „Věříme, že pořádání voleb na školách zvýší účast prvovoličů a mladých voličů v následných skutečných volbách,“ popisuje jeden z cílů projektu Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

Ústav pro informace ve vzdělávání vydal novou publikaci s názvem „Co se změnilo v českém školství“. Autoři se v ní zaobírají především novými trendy a změnami ve školství v období posledních pěti let, tj. od školního roku 2003/04 do školního roku 2008/09. Jednotlivá témata jsou zpracována nejen z hlediska vzdělávacího, ale i demografického, ekonomického a mezinárodního.

Zajímavý obor otevřeli na Vyšší odborné škole a Střední zemědělské škole v Benešově. Žáci, studující obor Údržba golfových hřišť, se totiž věnují údržbě golfových hřišť, sekání trávy a hraní golfu.

Po skončení studia se z nich stanou hlavní greenkeepeři na některém z 82 hřišť v Česku nebo v některém z celé řady golfových resortů ve světě.

 

České střední školy čeká na jaře jako každý rok přijímací řízení nových žáků. Vzhledem k tomu, že počty potenciálních studentů se dlouhodobě snižují, čeká školy velký boj o zaplnění míst v otevíraných třídách a oborech.

Obtíže spojené se zaplňováním studijní kapacity ovšem řeší nejen vedení jednotlivých škol, která využívají různé informační kampaně, ale i jednotlivé kraje coby zřizovatelé většiny středních škol a učilišť v Česku.

Třídní knihaVýzkumný ústav pedagogický navrhl ve spolupráci s řediteli škola a dalšími partnerskými subjekty tři nové podoby třídní knihy pro gymnázia. Vznik nových třídních knih vychází z potřeby aktualizovat je tak, aby co nejlépe korespondovaly s výukou podle školních vzdělávacích programů. Jedná se však pouze o doporučené dokumenty, protože každá škola si ve skutečnosti může vytvořit třídní knihu dle svých potřeb.
Strana 1 z 2První   Předchozí   [1]  2  Další   Poslední   
Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...