14

Tvorba školních vzdělávacích programů a podpora výuky na všech typech škol prostřednictvím skladu různých námětů, to jsou hlavní části Metodického portálu RVP (www.rvp.cz).

„Na portálu nabízíme informace z resortu školství a hlavně zkušenosti učitelů všech typů škol,“ popisuje základní cíle portálu vedoucí projektu Metodika Zdeněk Slejška z Výzkumného ústavu pedagogického (VÚP).
Portál se aktuálně dělí na pět sekcí: předškolní, základní, gymnaziální, speciální a odborné vzdělávání. Učitelé se v nich podle Slejšky mohou dobře orientovat díky jednotné struktuře.
Naleznou zde informace o rámcových vzdělávacích programech, tvorbě školních vzdělávacích programů, všeobecných pedagogických zkušenostech (nadoborových) a metodickou podporu. Ta obsahuje podle oborů členěné příspěvky pedagogů s řadou teoretických i praktických námětů pro kvalitní vedení výuky. „Pokud zde učitelé potřebují nalézt zcela konkrétní podklady, mají možnost využít vyhledávání příspěvků podle celé škály různých kritérií,“ dodává Slejška.
Součástí projektu je také portál pro sdílení digitálních učebních materiálů http://dum.rvp.cz . Sem pedagogové posílají své příspěvky a ty, které úspěšně projdou kontrolou recenzentů, jsou finančně ohodnoceny a poté zařazeny do příslušné sekce. Ty jsou zatím tři (Předškolní vzdělávání, Základní vzdělávání a Gymnázium) a aktuálně obsahují 392 materiálů.
„Aktuální návštěvnost je 2400 unikátních uživatelů denně a věřím, že s nárůstem počtu příspěvků bude i počet přistupujících pedagogů stále vyšší,“ věří Slejška.
Portály www.rvp.cz a http://dum.rvp.cz vznikly poté, co se v roce 2003 MŠMT dohodlo s VÚP na vytvoření projektu pro metodický portál k tvorbě ŠVP. Pilotní provoz začal v roce 2004, od jeho spuštění dodnes stál celý projekt 13 300 000 korun.

Publikováno v: Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...