21

Předseda vlády České republiky Mirek Topolánek pochválil po inspekci na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy dosavadní kroky ministra Ondřeje Lišky. „Vstupoval do funkce za ne úplně jednoduché situace v resortu, ale zvládl ji,“ shrnul premiér svůj pohled na výsledky Liškovy práce.

Jedním z největších problémů byly a jsou platy pedagogů. Ministr Liška vyjednal ve vládě navýšení prostředků pro učitele o 500 miliónů korun. „Schválili jsme peníze pro učitele, protože pan ministr se rozhodl je rozdělit podle výkonnostních kritérií, ne plošně,“ ozřejmil Topolánek rozhodnutí vlády.
Potěšilo ho, že ve školství se úspěšně rozvíjejí operační programy, financované z Evropských sociálních fondů: „Jde celkem o 68 miliard korun, které budou rozděleny do vzdělávání, což je naše prioritní oblast. Program Vzdělávání pro konkurenceschopnost už je schválen, Výzkum a vývoj pro inovace čeká schválení v nejbližších dnech a týdnech. Náš úkol je zabránit neefektivnímu přerozdělování a zajistit, aby se tyto prostředky využily ke zvýšení potenciálu našeho vzdělávání.“

Podporuje i reformu
terciárního vzdělávání
Premiér dále uvítal řadu dílčích akcí MŠMT, ať už se jednalo o zavedení státních maturit, rozšíření počtu přihlášek na střední školy pro uchazeče nebo opětovné zavedení plateb za 3. ročník mateřských škol, jejichž zrušení za ministryně Buzkové se údajně ukázalo jako neefektivní.
Rovněž připomněl momentálně diskutovanou Bílou knihu, tedy návrh reformy terciárního vzdělávání. „Věřím, že pro chystané kroky pana ministra získám mnohem širší podporu. Nechci totiž, abychom jen opravovali chyby z minulých období,“ řekl Topolánek, jehož Liška doplnil: „Chceme se od Bílé knihy dostat k realizaci reformy. Ta má jasný cíl – ucelený přístup ke vzdělávání. Celý systém má fungovat tak, aby primární a sekundární vzdělávání doplňovaly terciární.“

Dárek s biopalivem
Jednatřicáté narozeniny Ondřeje Lišky přiměly předsedu vlády, aby mu veřejně pogratuloval a předal mu dárky v podobě manžetových knoflíčků a modelu motocyklu s nádrží „na valašské biopalivo, což by mělo jeho kolegovi ze Strany Zelených vyhovovat“, jak s úsměvem podotkl Topolánek. Ministr Liška se mu revanšoval kresbou 12letého Palestince, který v Česku našel nový domov a knihou Labyrint světa a ráj srdce.

Publikováno v: Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...