23

Potřebujete mít v rozvrhu hodin zajištěno pravidelné střídání hodiny v týdenních cyklech a nevíte, jak na to?.

Trápí vás třeba, jak vyřešit střídání týdnů po skončení vánočních prázdnin, aby některá třída nebo skupina nepřišla kvůli prázdninám o výuku ve srovnání s jinou třídou/skupinou?

Následující řádky přinášejí návod, jak v aplikaci Katedra tuto situaci úspěšně vyřešit.

Na začátku je každopádně třeba mít ujasněno, jaký cyklus budete při výuce určitého předmětu používat a od kterého týdne daného období školního roku (pololetí) jej podle určených cyklů chcete zařadit do rozvrhu.

JAK OBECNĚ POSTUPOVAT:
V aplikaci Katedra si nejprve v sekci Administrace - Číselníky - Období roku nastavíte pro příslušné období (pololetí) dotyčného školního roku hodnotu Pořadí prvního týdne období. Toto číslo značí, od kterého týdne vybraného období se začne vyučování podle vybraných cyklů.
Poté si v menu Rozvrh - Tvorba rozvrhu - Tvorba rozvrhu na kartě Úvazky u konkrétního úvazku nastavíte hodnotu Cyklus. Ta značí, v jak dlouhých cyklech se daný úvazek bude realizovat. Jakmile si nastavíte délku cyklu (lze vybírat od hodnoty Bez cyklů až po hodnotu Pětitýdenní), si pak můžete zaškrtnout, ve kterých týdnech cyklu se bude vyučovat. Po provedených změnách nezapomeňte na stisknutí tlačítka Uložit.
Nakonec je třeba aktualizovat kalendář. Přepnete se tedy na kartu Rozvrh, kde si zcela dole zvolíte, v jakém časovém intervalu (data OD a DO) chcete zvolené cyklování nastavit. Nakonec stisknete tlačítko Aktualizovat kalendář. A můžete si například pomocí ikonky Týden v menu aplikace ověřit, jak se nastavené cykly projevily v rozvrhu hodin.

PRAKTICKÝ PŘÍKLAD:
Potřebuji nastavit cykly u předmětu Tělocvik pro třídu 5.A, který zde učí pan Jiří Nováček. Cyklus je dvoutýdenní, přičemž předmět se vyučuje v rozsahu jedné dvouhodinovky každý první (lichý) týden výuky v daném období školního roku. A podle rozhodnutí vedení školy se podle uvedených cyklů bude vyučovat od druhého týdne 1. pololetí školního roku 2009/2010.
V sekci Administrace - Číselníky - Období roku si tedy vyberu školní rok 2009/2010 a v období roku nazvaném 1. pololetí si nastavím hodnotu Pořadí prvního týdne období na "2" jako druhý týden, od nějž se bude podle cyklů vyučovat. Nastavené hodnoty uložím.
V menu Rozvrh - Tvorba rozvrhu - Tvorba rozvrhu si na kartě Úvazky nastavím učitele Jiřího Nováčka a po aktualizaci úvazků kliknu na Tělocvik pro třídu 5.A.V dolní části karty si nastavím hodnoty Počet za týden (1) a Délka (2 hodiny). Dále si navolím Cyklus (dvoutýdenní) a zaškrtnu správné políčko (jde o každý první týden cyklu, takže zaškrtnu první políčko zleva). Nakonec stisknu tlačítko Uložit.
Přepnu se na kartu Rozvrh a nastavím si na dolním konci karty platnost aktualizace kalendáře (zde dělám úpravy před zahájením školního roku, takže OD: 1.9.2009, DO: 31.1.2010). A kliknu na Aktualizovat kalendář.
Teď mám nastaven v rozvrhu hodin školy Tělocvik pro 5.A na jednu dvouhodinovku v každém prvním týdnu 1. pololetí, přičemž první hodina bude ve 3. týdnu tohoto pololetí.

V případě, že by cyklus byl delší, např. třítýdenní s výukou v první týdnu, a ostatní údaje by zůstaly stejné, byla by první hodina Tělocviku v 5.A ve 4. týdnu, další v 7. týdnu atd.

 

 

 

Jiří Slaný, Škola OnLine, 10.12.2009



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je kvalitně vytvořený a propracovaný program, který směřuje přímo k potřebám školy.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...