24

Státní maturity by se mohly o rok odložit. Na základě zprávy školského výboru Poslanecké sněmovny o stavu příprav reformy maturit, o tom v pátek přinesl zprávu Český rozhlas 1 – Radiožurnál.

Ministryně školství Miroslava Kopicová však již v sobotu přispěchala s ujištěním, že příprava nové podoby maturitní zkoušky jde podle plánu a odklad nehrozí.

Poslanci o možnosti spustit státní maturitní zkoušku bez odkladu pochybují především proto, že je podle nich nutné změnit zákon. Ten by měl upravit zabezpečení zkoušek, aby data z testů neunikla před konáním maturity. Například podle poslance Ivana Ohlídala, ale parlament novelu nestihne schválit.

„Navržená novelizace školského zákona není podmínkou spuštění státních maturit, pouze technicko-legislativně zlepšuje a upřesňuje podmínky pro jejich realizaci,“ oponuje Pavel Zelený, ředitel centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání. „Příprava maturit jde podle harmonogramu, jsem s ní spokojená,“ dodala pro Radiožurnál ministryně Kopicová.

Státní maturitní zkouška se připravuje již více než deset let. Původně měli novou podobu zkoušky skládat žáci již v roce 2008, poté v roce 2010. Kvůli obavám z nepřipravenosti ale byly odloženy až na příští rok. Na přípravné práce již byly vynaloženy stovky milionů korun, jen letos za ní ministerstvo školství zaplatí další stovky milionů.

Zdroj: Český rozhlas 1 – Radiožurnál



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...