11

České střední školy čeká na jaře jako každý rok přijímací řízení nových žáků. Vzhledem k tomu, že počty potenciálních studentů se dlouhodobě snižují, čeká školy velký boj o zaplnění míst v otevíraných třídách a oborech.

Obtíže spojené se zaplňováním studijní kapacity ovšem řeší nejen vedení jednotlivých škol, která využívají různé informační kampaně, ale i jednotlivé kraje coby zřizovatelé většiny středních škol a učilišť v Česku.

Praha potřebuje zaplnit až 4500 míst
V Praze nabízejí střední a učňovské školy pro příští školní rok zhruba 12 000 míst. Jak ale upozorňuje náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíková, letos ukončí základní školu jen asi 7300 školáků. Praha tak bude mít na středních školách více než 4500 volných míst, i když některá zaplní zájemci ze středních Čech.
Školy každopádně hlavní město rušit nechce - volné kapacity hodlá nabízet k využití základním školám a také je využívat pro stále potřebnější rekvalifikační kurzy a aktivity spojené s celoživotním vzděláváním. Rovněž využívá kampaň Řemeslo žije, která má podporovat zájem studentů o učňovské obory a letos na ni magistrát uvolní 7,8 miliónu korun.
Více o situaci v Praze čtěte na portálu Novinky.cz.

Kraje lákají učně pomocí stipendií
Pět set korun pro učně oborů, jako je zedník, strojní mechanik, nástrojař nebo sklář, to je motivační stipendium, které zavádí Liberecký kraj. Akce, která začne od září, má nalákat studenty k oborům, o které není zájem, přestože jsou na trhu potřeba.
Stipendia pro učně už fungují v jiných regionech. Peníze motivují například děti ve Zlínském, Královéhradeckém nebo Ústeckém kraji. Další kraje se přidávají i proto, aby z nich učňové neodcházeli jinam.
Další informace najdete na serveru IDNES.cz.

Publikováno v: Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...