22

Poslanecká sněmovna v pátek přijala novelu zákona o rozpočtových pravidlech, kterou projednávala ve zrychleném řízení. Školy tak nejspíše budou moci čerpat finance z fondů Evropské unie, aniž je budou muset použít na konkrétní účel. Každá škola by tak mohla již brzy dostat až milion korun na platy pedagogů a učební pomůcky.

Poslanec Walter Bartoš uvedl ve sněmovně novelu těmito slovy: „V současné době je k dispozici pro střední a základní školy šest miliard korun z Evropských fondů, a pokud se nám podaří dnes změnit rozpočtová pravidla, tak tyto školy dostanou peníze, to znamená základní školy 4,5 mld. a střední školy 1,5 mld. Pokud se nám to nepodaří změnit, znamená to, že tyto peníze propadnou a školy přijdou o peníze na platy učitelů, na pomůcky a na další projekty, které s tím souvisí.“ Pro zákon pak jednomyslně hlasovalo 136 ze 141 přítomných poslanců.

Stávající rozpočtová pravidla jsou postavena tak, že není možné, aby peníze šly do škol přímo. Pro získání dotace je nezbytné vypracovat konkrétní projekt, jenž musí být schválen. Autoři novely Walter Bartoš (ODS) a Milan Bičík (KSČM) ale poukazují na to, že samy školy nejlépe vědí, co potřebují. Navíc změna umožní získat dotaci i malým školám, které se dosud do boje o finanční prostředky díky velké administrativní zátěži ani nepouštěly.

Ministryně školství Miroslava Kopicová označila změnu za průlom v čerpání strukturálních fondů. „Žádné psaní projektů, jenom odsouhlasení záměrů a jednotlivých kroků, jednotkových cen. Je to velký den a já vám moc děkuji,“ dodala dále ministryně. Ta také věří, že peníze by mohly do škol dorazit ještě do konce školního roku. Zákon ale ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky.


Enter Title

Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...