06
Podávání přihlášek k celostátnímu testování státních maturit, které proběhne v říjnu tohoto roku, je možné podávat od března do 14. května, přesto je zatím přihlášeno pouze 150 středních škol z celkového počtu 1433.
Nízký počet přihlášených škol je způsobený zřejmě kritikou výroků ČSSD a ODS, neboť tyto politické strany chtějí po volbách státní maturity opět odložit, popř. definitivně zrušit. Ředitelé však mají i jiné odůvodnění, např. ředitelka pražského Gymnázia Oty Pavla Jana Hrkalová sdělila, že hlavním důvodem je mimo výroky politiků též fakt, že jednotné zkoušky nejsou dosud legislativně pokryty. „Chybí vyhláška i novela školského zákona. Nikdo tak netuší, jak má být generálka organizována,“ upřesnila Hrkalová.Pavel Zelený, šéf ministerské organizace Cermat, která již 14 let připravuje nové maturity, generálku hájí. „Je jedinečnou příležitostí pro žáky posledních ročníků získat přímou zkušenost s testy a písemnými pracemi povinných zkoušek,“ zdůraznil Zelený. Cermat stále věří, že se další školy ještě přihlásí.

Proti státním maturitám protestují i samotní studenti a na sociální síti Facebook se sdružují ve skupině „Demonstrace proti státní maturitě“. „Do ulic chceme vyjít, až se nás přihlásí 20 tisíc,“ napsali zakladatelé skupiny, jež má nyní přes 35 tisíc fanoušků. Demonstrace je naplánována na 1. června 2010 v Praze, tedy dva dny po volbách. V tzv. internetové e-sborovně se vzpíná proti státním maturitám již 178 středních škol, které svůj nesouhlas stvrdily 2500 podpisy učitelů.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

V době distanční výuky je Škola OnLine výborným prostředkem k zadávání domácích úkolů a testů.

Mgr. Jaroslava Studničková
Základní škola v Chotěšově

Zobrazit další...