12
V katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha se bude 17. 11. 2010 od 18.00 konat oslava státního svátku „Den boje studentů za svobodu a demokracii“. Celá akce bude uvedena modlitbou a projevem prezidenta republiky, zástupců křesťanských církví a představitelů univerzit. Poté zazní Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta. Na toto setkání zve širokou veřejnost arcibiskup Dominik Duka.
17. listopad je jedním z nejvýznamnějších dnů v dějinách České republiky. Na památku událostí z r. 1939 a 1989 byl uzákoněn jako státní svátek České republiky - Den boje za svobodu a demokracii. V noci z 16. na 17. listopadu roku 1939 nacisté brutálně zakročili proti vysokoškolským studentům. Došlo k rozsáhlému zatýkání českého studentstva v Praze, Brně a Příbrami. Studenti zatčení v Praze byli internováni v bývalých Dělostřeleckých kasárnách v Praze - Ruzyni. Zde došlo i k popravě devíti představitelů studentských organizací. 17. listopad byl tedy uznán jako „Mezinárodní den studentstva a uctění památky Jana Opletala“. U příležitosti tohoto dne byla na 17. listopad 1989 v Praze svolána studentská manifestace. Začala na Albertově, pokračovala průvodem na Vyšehrad směrem do centra města. Průvod se chtěl dostat až na Václavské náměstí, ale na Perštýně policie zatarasila cestu. Studenti pak byli policií obklíčeni a na Národní třídě několikrát surově zbiti, mnoho z nich bylo vážně zraněno. To dalo podnět ke generální stávce a ukončení vlády jedné strany. Do dějin se tento čin zapsal jako Sametová revoluce. Znamenal začátek konce komunistického režimu v naší zemi. V prosinci roku 1989 se stal prezidentem naší republiky Václav Havel, který byl krátce před tím propuštěn z vězení.


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým podílem ke komfortnímu používání Školy OnLine přispívá i jejich odborně erudovaná, ochotná a prakticky nonstop fungující technická podpora.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...