15

Blíží se konec 1. pololetí školního roku a s ním je neodmyslitelně spojené i uzavírání klasifikace za první část školního roku. V tomto článku si proto ukážeme vše, co je zapotřebí udělat před samotným tiskem vysvědčení. Dozvíme se též zajímavé tipy pro zadávání tzv. uzávěrek učitele, třídního učitele a učitele zájmových útvarů.
Formuláře pro zadávání uzávěrek učitele jsou soustředěny v menu „Hodnocení – Uzávěrky“. Pro hodnocení žáků v předmětech slouží formulář Uzávěrka učitele. Pokud žáky hodnotíme průběžně a toto hodnocení evidujeme ve Škole OnLine, systém automaticky vypočítá vážený průměr a navrhne odpovídající hodnocení na vysvědčení.
Systém může automaticky hlídat i to, zda se žák záměrně nevyhýbal výuce v nějakém předmětu. Pokud pak žák bude mít větší míru absence, než dovoluje naše nastavení na formuláři Požadovaná docházka, doporučí nám, abychom jej nehodnotili. Podobně se systém chová i k žákům, kteří jsou z nějakého předmětu uvolněni. Tyto informace pak čerpá ze školní matriky, kam je v podobě poznámek ke vzdělávání vkládají v průběhu roku třídní učitelé. Uzavření hodnocení z předmětu tak může být otázkou několika málo kliknutí na formuláři.
I v případě, že žáky hodnotíme slovně, budeme pracovat s formulářem Uzávěrka učitele. Pro zadání slovního hodnocení již však musíme vstoupit na detail konkrétního žáka. Ten nám kromě zadání slovního hodnocení nabízí i pohled na průběžné hodnocení, takže můžeme ve státní známce zohlednit zlepšení výsledků v závěru pololetí.

Na základních školách je potřeba zadat i hodnocení ze zájmových útvarů, které žák v průběhu roku navštěvoval. Za tímto účelem využijeme formulář Uzávěrka učitele zájm. útvarů. Žáky, kteří se dlouhodoběji vzdělávají např. ve škole při nemocnici, je občas potřeba hodnotit i z předmětů, kterým se nevyučuje zbytek třídy. I na to aplikace pamatuje a nabízí formulář Uzávěrky žáka/studenta, kde je možné zadat uzávěrku z libovolného předmětu a bez ohledu na podobu rozvrhu.

V okamžiku, kdy učitelé jednotlivých předmětů zadají výsledné známky a potvrdí – tj. uzamknou je před další možnou změnou, začínají aktivně pracovat i třídní učitelé. Těm je určený formulář Uzávěrka třídního učitele, který umožňuje uzavřít hodnocení chování, celkové hodnocení žáka i celkový počet hodin absence. Eviduje-li škola v systému Škola OnLine průběžnou absenci, zabere práce třídnímu učiteli opět jen pár minut.

Ani v případě, že škola docházku průběžně neeviduje, není vůbec nic ztraceno. Třídní učitelé pouze musí přepsat z papírových třídních knih jednotlivé absence do přehledné tabulky. Její podobu ovlivňuje několik parametrů aplikace. Těmi můžeme například ovlivnit, zda chceme zadávat omluvenou a neomluvenou absenci, nebo celkovou a neomluvenou absenci.
Celkové slovní hodnocení, pochvaly a jiná hodnocení můžeme i v tomto případě evidovat na detailu uzávěrky konkrétního žáka. Formulář nám v tomto případě nabízí i pohled na jednotlivé poznámky a pochvaly, které žák získal v průběhu roku a byly zaevidovány na formuláři Chování žáka/studenta.
Více informací o uzavírání hodnocení je možné nalézt v uživatelské příručce k aplikaci Katedra. Naučit se uzavírat hodnocení můžete i prostřednictvím videonápověd Uzávěrka učitele a Uzávěrka třídního učitele.
Nyní už zbývá vysvědčení pouze vytisknout. Jak se připravit na tuto úlohu, se naučíme za pár dnů.
Publikováno v: Škola OnLine


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...