03

Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučuje školám, aby začaly vyučovat povinně pouze anglický jazyk a ostatní cizí jazyky dobrovolně. Dle jejího názoru je perfektní znalost anglického jazyka přínosnější. Zároveň upozorňuje na to, že ušetřené peníze by se daly použít na rozvoj finanční a právní gramotnosti a IT dovedností. Orientace v těchto oblastech je totiž pro budoucí povolání přínosnější. Reaguje tím také na stále klesající výsledky českých žáků v mezinárodních srovnávacích testech. K tomuto názoru se přiklání i samotný ministr školství, Josef Dobeš.

S tímto návrhem však nesouhlasí řada zahraničních firem, neboť často vyžadují znalost alespoň dvou cizích jazyků a již nyní mají problém najít takové zaměstnance. Navíc v těchto firmách mají zaměstnanci ovládající více cizích jazyků větší šanci na kariérní růst, než ti se znalostí pouze anglického jazyka. I školy tvrdí, že i povinná výuka dvou cizích jazyků je pro žáky nespornou výhodou pro jejich pracovní uplatnění.

Publikováno v: Školství, Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...