15

Projekt „Čtení pomáhá“ má motivovat děti a mládež ke čtení literatury tím, že za každou přečtenou knihu obdrží tzv. virtuální obnos, jež pak zašlou vybrané dobročinné organizaci. Ročně tak tento projekt rozděluje 10 milionů korun. Podporují jej např. herec a scénárista, Zdeněk Svěrák, herec, hudebník a moderátor, Marek Eben, písničkář a předseda PEN klubu, Jiří Dědeček, nebo autorka dětských knih, Alena Ježková. Akci finančně zaštítil generální ředitel ČEZ, Martin Roman. K tomuto kroku se rozhodl poté, co se dozvěděl o špatných výsledcích českých žáků v mezinárodním srovnání znalostí PISA. Česká mládež se zhoršila nejvíce ze všech sledovaných zemí, a to zejména ve čtenářské gramotnosti.

Na výběr bude ze 40 publikací, mezi nimiž je např. „Ferda Mravenec“, „Klapzubova jedenáctka“, „Rychlé šípy“ a „Děti z Bullerbynu“. Posílat své hlasy je možno na webových stránkách České televize, Mladé fronty Dnes, Lidových novin, Frekvence 1 a Evropy 2. Čtenáři si budou moci vybírat ze seznamu doporučených knih právě tu, kterou četli, a po zodpovězení kontrolních otázek získají kredit 50 korun. Poté budou moci stanovit, na jakou charitativní akci bude tato částka určena.

Hlasování o nejlepší knížku pro děti a mládež začíná 15. 3. 2011 a bude probíhat ve dvou kolech do začátku dubna. 8. 4. 2011 se na webových stránkách projektu objeví nabídka vítězných knih a prvních 12 charitativních projektů.

Publikováno v: Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...