29

Letos na podzim pořádá společnost SC&C mezinárodní výzkum dospělých, do kterého se včetně České republiky zapojí 25 států. Respondenti v rozmezí věku 16 a 65 let budou vybíráni náhodně, ve své poštovní schránce pak naleznou zprávu, že byli k testování vybráni. O účasti v tomto výzkumu se však budou moci svobodně rozhodnout. Cílem testování bude prozkoumat matematickou, čtenářskou a počítačovou gramotnost. Dospělé osoby budou testovány pomocí úloh, se kterými se setkávají v běžném životě, nebude se tedy jednat o klasický školní test. U matematické gramotnosti se bude jednat např. o spočítání ceny televizoru po slevě či počtu dlaždiček, které jsou zapotřebí do koupelny.

Test bude trvat 2 hodiny. Jeho první část bude obsahovat dotazník ohledně stupně vzdělání a zaměstnání, druhá pak bude testovat jednu z výše uvedených gramotností. Respondent si dále může vybrat, zda bude chtít být testován na počítači či v papírové podobě. Motivací za vyplněný test má být i odměna ve výši 500 korun.

Výzkum začne v září letošního roku a bude pokračovat až do března 2012. Výsledky testu pak budou známy v polovině roku 2013. Česká republika tak získá zpětnou vazbu o tom, jak je testovaná populace schopna konkurovat ostatním vyspělým zemím. V nedávném mezinárodním srovnávání žáků vzešly špatné výsledky, je tedy důležité zjistit, zda se tento trend neodráží i u dospělé populace. Průzkum má dále odkrýt možnosti vzdělávání dospělých, a jaké dovednosti jim chybí na pracovním trhu. Do zkoumaného vzorku budou zahrnuti i nezaměstnaní, výzkum tedy poukáže i na to, co je zapotřebí zlepšit v rámci rekvalifikačních kurzů.

Publikováno v: Školství, Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...