06

V neděli 8. května bude oficiálně zahájena největší celosvětová soutěž Intel ISEF určená pro žáky středních škol a zaměřená na 17 kategorií z vědy a techniky, zejména na matematiku, chemii, počítače, botaniku, lékařství a ekologii, která proběhne v americkém Los Angeles. Zúčastní se jí 1.500 nejlepších žáků z 65 zemí. Českou republiku bude zastupovat 7 mladých vědců s 6 projekty. Tito žáci již v minulosti zvítězili ve státních soutěžích Středoškolská odborná činnost (SOČ) a Amavet. Je mezi nimi např. Tomáš Svoboda ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Brně, který zhotovil funkční prototyp přenosného rentgenu a CT skeneru, dále Filip Naiser z Gymnázia Aloise Jiráska, který představí ovládání počítače bez myši a klávesnice. Marek Kovář a Tomáš Peták z Gymnázia Karla Sladkovského v Praze budou prezentovat výrobu ocelí vhodných pro tlakovodní reaktorové nádoby.

Projekty bude posuzovat mezinárodní porota složená z 1.200 špičkových vědců včetně několika nositelů Nobelových cen. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v pátek 13. května. Vítěz získá Cenu Gordona Moorea, jež je dotována 75.000 dolary. Další dva finalisté obdrží Cenu společnosti Intel pro mladé vědce ve výši 50.000 dolarů. Ostatní finalisté se mohou těšit na různé granty, stipendia a vědecké pobyty. Dohromady se bude jednat o ceny v hodnotě 80 milionů korun. Nejúspěšnějším žákům též bude nabídnuto studium na nejlepších univerzitách v USA.

Publikováno v: Školství


Enter Title

Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...