07

V prostorách Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání v pražském Hloubětíně se ve dnech 3. – 4. června 2011 konalo celostátního setkání pedagogických pracovníků školních družin a školních klubů. Akce proběhla v rámci Průběžného vzdělávání projektu Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálního vzdělávání, jehož realizátory jsou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Národní institut dětí a mládeže.

Hlavním cílem dvoudenního setkání, na které se sjelo na 190 pedagogických pracovníků z celé republiky, bylo přispět ke zkvalitnění připravenosti a prohloubení odborných znalostí vychovatelek ve školních družinách a klubech a vzájemná výměna zkušeností z práce s dětmi a mládeží v jejich volném čase.

V úvodu všechny účastníky přivítal ředitel Národního institutu dětí a mládeže MŠMT Jiří Veverka. Poté se slova ujala zástupkyně ředitele Odboru pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Andrea Šimáková. Hovořila o aktivní spolupráci s Asociací vychovatelů školských zařízení v České republice a jejím předsedou Petrem Kořenkem, a přislíbila další podporu práce vychovatelek ze strany ministerstva školství. Také Libor Bezděk, předseda PS DDM vyjádřil zájem o spolupráci s Asociací vychovatelů školských zařízení, aby společnými silami posunuli zájmové vzdělávání o krok vpřed. „Jde o naše děti, chceme jim připravit co možná nejlepší a nejkvalitnější zájmové a neformální vzdělávání.“ Cíle a výstupy projektu Klíče pro život, v rámci kterého se celostátní setkání pedagogů školních družin a klubů konalo, prezentovala projektová manažerka Irena Hošková. Mimo jiné zmínila, že školní družiny a kluby dnes nabízejí kvalitní volnočasové aktivity, rozvíjejí znalosti, dovednosti a osobnost dětí, a podotkla, že někdy může dát zájmové vzdělávání dokonce víc než samotná škola.

Součástí programu celostátního setkání bylo třináct tzv. pracovních a vzdělávacích dílen zaměřených na jednotlivé klíčové aktivity, které jsou součástí projektu. Pod vedením zkušených lektorů se v průběhu dvou dnů vychovatelky seznámily například s novými trendy výchovné práce, prezentovaly vlastní příklady dobré praxe, ujasnily si, jak se z vychovatelky může stát dobrá manažerka, poznaly některé alternativní výtvarné přístupy a techniky a jejich realizaci či jaké jsou obecné a konkrétní cíle zájmového vzdělávání v souvislosti se základní školou, seznámily se s možnostmi řešení problémů souvisejících s riziky spojenými s odpovědností pedagoga nebo s problematikou rizikového chování dětí a mládeže.

O tom, že setkání a zvláště vzdělávací dílny byly přínosné, svědčí vyjádření samotných účastnic. Shodly se na tom, že jsou pro ně dalším zdrojem inspirace, načerpání nových poznatků, nápadů, ale především potřebné energie a nadšení. V závěru celostátního setkání se dostalo deseti nejlepším vychovatelkám ocenění za jejich náročnou, smysluplnou a tolik prospěšnou práci s dětmi.

Vlasta Kohoutová, specialistka PR projektu Klíče pro život



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...