14

Ministerstvo školství nesouhlasí s návrhem vlády, jehož uzákonění by znamenalo otevření mateřských školek pro dvouleté děti. Tento krok by totiž znamenal 681 milionů korun ročně, změnu stravování a rozšíření kvalifikace učitelek. Dále by nebylo vhodné umístit každé dvouleté dítě do mateřské školy, neboť některé z nich nemusejí být dostatečně samostatné a vyspělé a potřebují péči a hlídání. Mateřské školy však mají primárně sloužit ke vzdělávání a výchově. Nutné by také bylo navýšit kapacitu mateřských školek, neboť už nyní chybí místa i pro tříleté děti.

Rodiče by však tuto možnost uvítali, neboť by pak mohli nastoupit dříve do práce. Ministerstvo školství však navrhuje variantu skloubení péče o dítě se zaměstnáním a zaměstnavatelům doporučuje, aby nabízeli více možností práce na zkrácený úvazek. Dále se zabývá možností tzv. vzájemné rodičovské výpomoci, při níž by mohli lidé na rodičovské dovolené hlídat několik dalších dětí, a také podporou firemních školek.

Více informací naleznete pod tímto odkazem.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...