18

Institut Šanghajské univerzity již řadu let každoročně hodnotí 17.000 vysokých škol z celého světa, pořadí však dává pouze prvním pěti stovkám. Školy posuzuje na základě počtu držitelů Nobelových cen a dalších ocenění mezi učiteli a absolventy, dále hodnotí publikace v prestižních vědeckých časopisech. V letošním roce skončila Univerzita Karlova v Praze na 201. až 300. místě, což je vzhledem k vysokému počtu zúčastněných škol velmi dobré umístění.

Její rektor Václav Hampl uvedl, že tím jeho škola potvrdila svoje dominantní postavení mezi českými univerzitami. Zároveň dodal, že by se chtěla univerzita dostat mezi prvních 200 škol. Jedná se však o velmi těžký úkol, neboť univerzity v západní Evropě, Severní Americe a Japonsku jsou finančně zajištěné mnohem více než vysoké školy ve střední a východní Evropě.

Letos se stal nejlepší univerzitou světa Harvard, následovaly Stanford v Kalifornii a Massachusettský technologický institut. Z evropských škol byly nejúspěšnějšími Cambridge (celosvětově na 5. místě), Oxford a University College London ve Velké Británii.

Publikováno v: Školství, Obecné


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...