09

Ojedinělá roadshow, která proběhne v rámci projektu MŠMT Podpora technických a přírodovědných oborů, si klade za cíl poučit žáky základních a středních škol o tom, jak probíhá globální oteplování.

Myslíte si, že o globálním oteplování víte skutečně všechno? Edutainéři ze společnosti Techmania vás vyvedou z omylu. Od 12. září bude probíhat na devíti školách v Karlovarském a Jihočeském kraji zábavná a akce zaměřená na popularizaci technických a přírodovědných předmětů. „Edutainer je složenina slova education a entertainment, což je naše základní poslání, tedy studenty pobavit a zároveň poučit,“ uvedl jeden z účastníkůpopularizačně naučné show David Lobotka. Školáci se tak formou pokusů přímo ve svých školních lavicích poučí tom, jak probíhá skleníkový efekt. „Tímto projektem chceme vyvrátit řadu mýtů o globálním oteplování. Jednou z nejčastějších fám je například to, že skleníkový efekt vyrábí člověk, což vlastně není pravda,“ doplnil David Lobotka.

Globální oteplování je průřezovou učební látkou

„Skleníkový efekt jde napříč fyzikou, chemií a přírodopisem,“ zdůvodnila výběr tématu koordinátorka projektu Petra Nádeníčková s tím, že roadshow by měla žákům poskytnout základní informace. „Studenti se seznámí například se silou atmosférického tlaku, se složkami atmosféry nebo s tím, jak vzniká skleníkový efekt,“ doplnila koordinátorka. První modul zábavné Roadshow bude určen pro druhý stupeň základních škol a víceletá gymnázia a druhý pro střední školy. „Díky podpoře MŠMT jsme tuto akci mohli plně realizovat. Projekt nám navíc pomohl získat nové kontakty na pedagogy z Karlovarského, Jihočeského a Plzeňského kraje, které využijeme k další možné spolupráci,“ uzavřela koordinátorka Petra Nádeníčková.

Věda jinak a zábavně

V rámci projektu Podpora technických a přírodovědných oborů nabízí společnost Techmania školám v Karlovarském a Jihočeském kraji originální show, během které edutaineři zdarma předvedou přímo ve škole vědecky zábavný program. Stačí si jen vybrat konkrétní termín a edutainéry objednat. Bližší informace naleznete na www.techmania.cz.

Širokospektrální popularizační projekt Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Podpora technických a přírodovědných oborů (PTPO), patří mezi Individuální projekty národní (IPn) a jeho hlavním cílem je zavedení systému marketingové podpory technicky a přírodovědně orientovaných oborů na školách. Výstupem projektu bude mj. metodika podpory přírodovědného a technického vzdělávání, podkladové marketingové materiály, analýzy a případové studie prezentované prostřednictvím konferencí, seminářů, workshopů, popularizačních přednášek a zejména pilotních motivačních aktivit ve všech regionech. Projekt reaguje na stále zřetelnější celoevropský nedostatek technicky a přírodovědně orientovaných odborníků. Je koncipován s důrazem na trvalou udržitelnost. Koordinátorem projektu v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji se stala Techmania Science Center o.p.s. ve spolupráci se svými partnery Západočeskou univerzitou v Plzni a Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích.

Pro bližší informace k projektu kontaktujte Tomáše Moravce - 737 247 586, e-mail: tomas.moravec@techmania.cz



Enter Title

Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro vedení školy je jednoduché provádět kontrolu docházky, hodnocení a probrané učivo u jednotlivých žáků nebo celých tříd.

Mgr. Karolína Žáková
SSUPŠ - Zámeček

Zobrazit další...