13

Ústav českého jazyka Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pracuje na jedinečném on-line portálu jazyka českého. Jedná se o první elektronickou encyklopedii našeho mateřského jazyka, která bude obsahovat více než 1.000 hesel, zachycujících výsledky dosavadního bádání o češtině, o jednotlivých jevech v ní, jejich historický vývoj, názory a výklady významných českých lingvistů.

Tvůrci tohoto slovníku reagují na dnešní komunikaci mezi lidmi, která probíhá zejména v elektronické podobě, a také na to, že lidé v dnešní době upřednostňují internetové vyhledávání před prací s knihami. Slovník bude totiž nabízet i zvukový a obrazový materiál, zejména různé videonahrávky gest apod. Bude tedy brát zřetel i na neverbální komunikaci v jazyce, která v něm má důležitou funkci.

Encyklopedie bude fungovat jednoduchým způsobem. Do pole pro vyhledávání zadáte heslo či pojem a encyklopedie okamžitě vyhledá, jak tento jev v češtině funguje a jaký je jeho historický a současný vývoj pod vlivem elektronické komunikace. Bude sloužit nejen jazykovědcům, ale také sociologům, psychologům, logikům, právníkům, učitelům, studentům, a dokonce i laické veřejnosti. Encyklopedie totiž bude zpracovaná takovým způsobem, aby v ní vědečtí pracovníci nalezli potřebný odborný materiál, a zároveň, aby se v ní orientovala i široká veřejnost.

Na portále pracuje více než 80 českých a zahraničních lingvistů, např. z amerických a evropských univerzit. Stojí 8 milionů korun a dokončen by měl být do konce roku 2015, přesto se očekává, že se na projektu bude pracovat i nadále. Aby totiž encyklopedie plnila svůj účel, je nezbytná její průběžná aktualizace podle nejnovějších poznatků. Vzniknout by měla i její anglická verze.

Publikováno v: Školství, Obecné, Výuka


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...