11

Učitelé opět projevili svoji nespokojenost a 7. prosince vyšli do stávky. Tentokrát měl protest pouze výstražný charakter a trval jen hodinu, výuka na školách tedy začala v devět hodin, na některých přišli učitelé do zaměstnání, ale žáky pouze hlídali, popř. s nimi debatovali o stávce. Akce se zúčastnilo 25.000 kantorů z 1.620 škol, zejména mateřských, základních a speciálních. Nejvíce pedagogů stávkovalo na jižní a severní Moravě, v Praze se jich naopak zapojilo jen několik desítek.

Hlavním důvodem stávky bylo nařízení, které má začít platit od ledna 2012. Podle něho by o výši učitelských platů nerozhodovala délka praxe, ale ředitel školy. Odbory se však domnívají, že by zkušeným pedagogům mohl klesnout plat.

MŠMT považuje stávku za tragikomickou a zbytečnou. Od ledna má totiž na zvýšení platů učitelů přidat 4 miliardy korun, tedy až 1.500 korun měsíčně na jeden plat. Josef Dobeš zároveň podotknul, že vyslyšel ředitele škol, a učinil tak změny v jejich pravomoci odměňovat učitele.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...