19

Ministerstvo školství (MŠMT) ukončilo příjem žádostí o eurodotace do akce „EU peníze základním školám“. Na základě výsledků této výzvy lze hovořit o velkém úspěchu. Peníze z evropských fondů (Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost - OP VK) se dostaly takřka do všech mimopražských škol po celé ČR.  

V rámci snahy o co nejjednodušší administrativu vytvořilo MŠMT unikátní systém tzv. „šablon“, díky nimž bylo vyplňování žádostí o dotace pro školy snadnou záležitostí. Právě díky jednoduchým šablonám tak do konce září letošního roku podalo žádost o dotaci 97,7 % mimopražských ZŠ – jednalo se o 3811 z celkových 3901 základních škol.

V programu „EU peníze základním školám“ bylo k dispozici celkově 4,5 miliardy korun. Základní školy si ve finále podaly žádosti za 4,2 miliardy, z této sumy bylo do uvedeného data vyplaceno cca 3,4 miliardy korun.

„Jsem velmi rád, že základní školy nepodcenily situaci a zažádaly si o dotace z evropských fondů. Přispěly tak ke zvýšení kvality výuky našich dětí. Suma přes čtyři miliardy korun je skutečně významnou finanční injekcí do rozpočtu základních škol, uvedl ministr školství Petr Fiala.

Základní školy měly největší zájem o šablony směřující k inovaci výuky prostřednictvím nových informačních technologií (ICT), v oblasti přírodních věd a o šablony zvyšující čtenářskou a informační gramotnost žáků.

Pro střední školy běžel v první polovině letošního roku obdobný program na šablony pod názvem „EU peníze středním školám“. V tomto programu bylo k dispozici celkově 1,5 miliardy korun. Střední školy si ve finále podaly žádosti o dotaci za 1,4 miliardy. Jednalo se o 1116 středních škol z celkového počtu 1217, tedy o 91,7 % ze všech mimopražských SŠ.

„Základní i střední školy prokázaly, že mají o evropské dotace zájem, a to mě těší. Drtivá většina škol chápe, že pomocí eurofondů lze podpořit růst úrovně vzdělávání,“ doplnil Michal Zaorálek, náměstek ministra zodpovědný za evropské fondy.

V naší obci funguje pouze malotřídní škola pro 1. stupeň ZŠ. Jenom díky penězům z eurofondů jsme mohli do naší malotřídky přijmout dalšího učitele a zlepšit tak podmínky k výuce. Navíc jsme si z těchto peněz pořídili i interaktivní tabuli a nové učební pomůcky, díky nimž je pro děti skutečně škola hrou,“ okomentovala jeden z mnoha tisíc úspěšných projektů ředitelka ZŠ a MŠ v Kojeticích na Mělnicku Pavlína Komeštíková.

Program „EU peníze školám“ (pro základní i střední školy) je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a je určen pouze pro mimopražské školy.

Převzato z MŠMT



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...