08

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s Národním institutem dětí a mládeže od října 2012 realizují národní projekt s názvem: K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání. Po prvních měsících nezbytných administrativních úkonů se klíčové aktivity projektu postupně začínají rozjíždět.

V současné době stoupá význam a úloha neformálního vzdělávání (včetně zájmového), a to v rámci celoživotního učení. Cílem projektu K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání je přispět k prosazení této myšlenky, zároveň odpovědět na potřebu zvýšení zaměstnavatelnosti a konkurenceschopnosti občanů na trhu práce. Jeho aktivity pomohou nastartovat kvalitativní změny v nestátních neziskových organizacích a školských zařízeních pro zájmové vzdělávání jako zásadní trend pro trvale udržitelný rozvoj neformálního vzdělávání. Významným přínosem projektu je rovněž cílená podpora zaměřená na osobnostní rozvoj a jeho plánování, včetně uznávání výsledků neformálního vzdělávání v České republice. Projekt vychází z definovaných cílů a akčních plánů Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže a ze Strategie celoživotního učení ČR.

Projekt K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání (www.ka2.cz) se zabývá dvěma klíčovými aktivitami. První je Aplikace nástrojů řízení kvality v neformálním vzdělávání (včetně zájmového), jejímž cílem je zavedení nástrojů řízení do běžné praxe subjektů neformálního vzdělávání a podpora jejich kvality a zvýšení konkurenceschopnosti. Aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání (včetně zájmového) je zaměřena na osobnostní rozvoj a jeho plánování, řeší cílenou systémovou podporu uznávání výsledků neformálního vzdělávání (i zájmového) v České republice, a to ve smyslu zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Snahou je dosáhnout zvýšení konkurenceschopnosti a zaměstnavatelnosti (prostupnost/flexibilita na trhu práce) pracovníků pracujících s dětmi a mládeží a mládeže prostřednictvím definování a prezentování kompetencí získaných nebo rozvinutých v aktivitách neformálního vzdělávaní. Součástí této aktivity je Studium pedagogiky volného času a v rámci projektu K2kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání  naváže na výstupy projektu Klíče pro život (www.kliceprozivot.cz). Pilotně bude ověřovat připravený vzdělávací program a mentoringový systém rozvoje pedagogů volného času vykonávajících přímou dílčí pedagogickou činnost ve školských zařízeních pro zájmové vzdělávání.

Jednotlivé aktivity projektu řídí odborní garanti, kteří jsou schopni identifikovat přednosti i problémy práce v oblasti zájmového a neformálního vzdělávání a iniciovat pozitivní změny.

Cílovou skupinou projektu jsou především vedoucí pracovníci a pracovníci škol a školských zařízení pro zájmové vzdělávání, pracovníci nestátních neziskových organizací pracující s dětmi a mládeží, zaměstnanci vysokých škol, vyšších odborných škol, účastníci dalšího vzdělávání a instituce poskytující další vzdělávání. Výstupy projektu budou přínosné také pro samotné děti a mládež jako účastníky zájmového a neformálního vzdělávání, pro něž budou organizace schopny připravit kvalitnější nabídku služeb.

Projekt potrvá dva roky a je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vlasta Kohoutová, PR specialistka projektu K2



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...