23

Po necelém roce provozu slaví největší portál v České republice, z pohledu množství zveřejněných výukových materiálů, DUMy.cz další z velkých milníků své existence. 10. ledna 2013 v 8 hod totiž překonal hranici 50 000 zveřejněných digitálních učebních materiálů (DUMů) pro učitele základních a středních škol. Potvrdil tím své pevné místo v celkové mozaice podpory výuky v Česku.

Portál zahájil svůj provoz již v průběhu února 2012, ale jeho ostré nasazení je datováno k 15. březnu 2012. Od svého prvopočátku byl učitelům nabídnut jako dostupná pomoc pro snadné sdílení Digitální učebních materiálů (DUMů) vzniklých v projektech EU peníze školám respektive EU peníze středním školám realizovaných přímo na školách. Potvrzením výjimečné role mezi českými učitelskými portály je i fakt, že za necelý rok portál stihl nasbírat i více než 4 000 registrovaných uživatelů a jeho návštěvnost se pohybuje v tisících jedinečných denních návštěv.

Proč portál DUMy.cz slaví úspěch mezi učiteli?

Odpověď je velmi jednoduchá. Již od svého začátku je totiž postaven na jednoduchém ovládání a rychlém zveřejnění vložených digitálních materiálů. A to i přesto, že je každý materiál prohlédnut a zkontrolován po formální i obsahové stránce kontrolory.

V průběhu roku 2012 byly pro učitele připraveny i další zajímavé nástroje jakými jsou například i Citace. Praktický pomocník pro generování správné formy citace, kterou učitelé nejvíce využívají právě při tvorbě digitálních učebních materiálů v rámci projektu EU peníze školám. Své místo na portále má i Diskuze, nástroj pro komunikaci mezi pedagogy a odborníky na témata jakými jsou například realizaci projektů EU peníze školám a projektová pomoc. V neposlední řadě je potřeba zmínit i Webináře (on-line semináře) průběžně učitelům nabízené od září 2012.

Pro nový rok byla přidána nová funkce Rozšířeného vyhledávání, které výrazně zpřesňuje možnosti vyhledání DUMu v již tak velkém množství materiálů.

Co nabízí DUMy.cz navíc?

Mimo výše zmíněné klady, je od září na portále DUMy.cz dostupné a všem učitelům a školám zdarma nabízené výukové prostředí iTřída. Stejně jako celý portál, tak i iTřída nabízí jednoduché a intuitivní ovládání, ale navíc přidává na internetu neopakovatelné a bezkonkurenčně nejvýhodnější, podmínky pro přímou i nepřímou výuku on-line, protože mimo samotný výukový systém učitelé mohou využívat i zdarma nabízený výukový obsah více než 50 000 digitálních materiálů.

Učitelé mohou iTřídu se svými žáky používat odkudkoliv. Nejsou přísně vázáni pouze na prostředí školy a PC učebny. iTřída je totiž přístupná z jakéhokoliv přístroje, který je připojen na internet a umí zobrazit internetové stránky. Snadno se tak rozšiřuje možnost jejího využití nejen na PC učebny nebo notebookové učebny, ale i na moderní Smart zařízení jakými jsou tablety a dotykové telefony.

Plány do budoucna

V tomto roce je plánováno další výrazné rozšíření možností iTřídy o hodnocení žáků. Vznikne tak žákovská knížka dostupná odkudkoliv on-line. Mimo to bude i nadále iTřída rozvíjena k dalšímu efektivnějšímu využití pro moderní zařízení jakými jsou tablety a dotykové mobilní telefony.

Provozovatel a donátor neziskového projektu DUMy.cz, společnost BOXED s.r.o., která garantuje udržitelnost portálu v souvislosti s projekty EU peníze školám až do roku 2030, má plány i směrem k počtu uveřejněných DUMů. Je nadmíru jasné, že další výraznou metou v pořadí je hranice 100 000 materiálů a právě k ní se portál přiblíží již na konci roku 2013.

Publikováno v: Školství, Obecné, Výuka


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Se Školou OnLine jsme spokojeni, protože došlo k úspoře času, papírů a energie, kterou můžeme věnovat podstatnějším záležitostem.

Mgr. Jaroslav Jirásko
Základní škola K.V.Raise, Lázně Bělohrad

Zobrazit další...