12

Do poloviny března si mohou žáci 9. ročníků ZŠ podávat přihlášky na střední školu. Kolik přihlášek lze podat? Kolik oborů je v nabídce? Kde najdou zatím nerozhodnutí žáci radu a inspiraci?

Střední školy dnes nabízí kolem 300 oborů vzdělání různého zaměření. Žáci si na němohou podávat v prvním kole přijímacího řízení v řádném termínu do 15. března 2013 celkem dvěpřihlášky. Samotné přijímací řízení se pak bude konat mezi 22. a 30. dubnem.

„Při rozhodování je dobré myslet jednak na perspektivu oboru a možnost budoucího uplatnění a pak samozřejmě na to, jaký obor je nám blízký a bude nás bavit,“ říká tiskový mluvčí Ministerstvaškolství, mládeže a tělovýchova Marek Zeman. Z pohledu uplatnitelnosti na trhu práce jsou dnes jako nejžádanější uváděni především absolventi strojírenských, elektrotechnických a stavebních oborů.

Rádcem a inspirací ve výběru střední školy může být žákům a jejich rodičům webový portál Národního ústavu pro vzdělávání www.infoabsolvent.cz. Na této adrese lze snadno nalézt všechny relevantní informace pro výběr vhodného oboru i školy, které ho nabízejí. Portál obsahuje kromě kompletního přehledu škol a oborů pro školní rok 2013/2014 (včetně údajů o tom, zda se konají přijímací zkoušky a z čeho) také informace o možnostech dalšího uplatnění absolventů. Jsou zde informace, jak si absolventi jednotlivých oborů vedou na trhu práce nebo jaké obory jsou perspektivní z pohledu zaměstnavatelů.Vyhledávání je možné nejen podle škol a oborů, ale i podle profese, ve které se chce žák uplatnit. Pro žáky se zdravotním postižením nabízí systém dokonce unikátní filtr, který jim umožní si snadno vyhledat školu vhodnou právěpro ně. Správnou volbu mohou usnadnit i filmové ukázky téměř padesáti povolání, které byly pořízeny speciálně pro portál www.infoabsolvent.cz.

Zdroj: MŠMT



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Školní informační systém Škola OnLine je uživatelsky velmi přívětivý. I méně počítačově gramotní uživatelé se s ním bez problémů sžili během několika málo dnů.

David Švarc
Základní škola Martina Luthera v Plzni

Zobrazit další...