17

Hodnotí střediska volného času a nestátní neziskové organizace svoji činnost a jaké k tomu používají nástroje? Co je motivuje k hodnocení poskytovaných služeb? Jaký je vztah zástupců těchto organizací k uznávání výsledků neformálního vzdělávání? Odpovědi na tyto a další otázky přináší závěrečná zpráva z Analýzy úvodního dotazníkového šetření projektu K2 v organizacích poskytujících zájmové a neformální vzdělávání.

Před zahájením každého projektu a poté i v jeho průběhu je nezbytné provést analýzy a šetření za účelem hlubšího poznání vybrané oblasti, cílové skupiny a identifikování dané problematiky. Také v rámci projektu „K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání“ provedl Národní institut dětí a mládeže (NIDM) dotazníkové šetření napříč organizacemi, jejichž hlavní činností je práce s dětmi a mládeží. Bylo zaměřeno na využívání nástrojů k hodnocení a řízení kvality a stav v oblasti uznávání výsledků neformálního vzdělávání v organizacích, které samy toto vzdělávání poskytují. Hlavním cílem šetření bylo zjistit, zdali vůbec organizace hodnotí svoji úroveň řízení a kvalitu poskytovaných služeb, a pokud ano, jaké nástroje k tomu používají, a jejich názor na problematiku uznávání neformálního vzdělávání. Výsledky šetření pak přinesly i důležitá data potřebná k celé realizaci projektu. Cílovou skupinou byla převážně střediska volného času (SVČ) a nestátní neziskové organizace dětí a mládeže nebo pracující s dětmi a mládeží (NNO), ale dotazník byl distribuován i další zainteresované veřejnosti – zástupcům státní správy či vysokých škol.

Sběr dat probíhal formou standardizovaného dotazníku v období od 5. Dubna do 30. dubna 2013. Celkem bylo osloveno na 500 respondentů. Odpovědělo 134, přičemž 126 z nich bylo z organizací, které tvoří cílovou skupinu projektu K2 (70 respondentů ze SVČ a 56 z NNO). Vzhledem k množství oslovených a specifiku zkoumané problematiky lze tento počet považovat k provedení analýzy za dostatečný.

Z šetření mimo jiné vyplynulo, že hodnocení vybraných procesů v organizacích poskytujících zájmové a neformální vzdělávání není tak zcela nepopulární činnost, jak by se na první pohled mohlo zdát. Většina oslovených organizací s hodnocením buď řízení organizace, nebo poskytovaných služeb určité zkušenosti má, další by nějaký systém hodnocení uvítaly. Hlavní motivací k provádění hodnocení je pak chuť zkvalitňovat nabízené volnočasové aktivity a poznávat silné a slabé stránky organizace. V případě středisek volného času je to ještě konkurenceschopnost.

Další podrobná zjištění z oblasti  hodnocení činnosti v organizacích neformálního vzdělávání a k problematice uznávání neformálního vzdělávání naleznete v přiložené zprávě z šetření.

Realizátory dvouletého projektu K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání (www.ka2.cz) jsou od října 2012 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Národní institut dětí a mládeže. Je koncipován jako individuální projekt národní v celkové výši 57 665 324 Kč (spolufinancuje jej Evropský sociální fond a státní rozpočet České republiky). Jeho cílem je podpořit kvalitu organizací a konkurenceschopnost účastníků neformálního vzdělávání. Směřuje do oblasti nestátních neziskových organizací dětí a mládeže nebo pracujících s dětmi a mládeží a školských zařízení pro zájmové vzdělávání.

Vlasta Kohoutová, PR specialistka projektu K2



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...