09

Většina škol již netiskne pro žáky v pololetní vysvědčení na speciální tiskopis s vodoznakem, ale žákům vydává pouze takzvaný Výpis z vysvědčení, který se tiskne na běžný kancelářský papír. Výhody tohoto postupu jsou zjevné – škola nemusí řešit, jaké tiskopisy v pololetí nakoupí, učitelé nemusí hlídat, zda všichni žáci vysvědčení v pořádku vrátili a rodiče dostanou na výpisu veškeré potřebné informace a mohou si jej ponechat.

Výpis z vysvědčení vytisknete ve Škole OnLine stejně jako klasické vysvědčení, pouze při jeho tisku vyberete tiskovou sestavu, jejíž název začíná „Výpis z vysvědčení…“ a do tiskárny založíte namísto tiskopisů s vodoznakem klasický kancelářský papír.

Nicméně přesto je vhodné mít v zásobě tiskopisy pro tisk vysvědčení, například pro žáky, kteří během druhého pololetí přecházejí na jinou školu. Případně je možné se předzásobit pro tisk klasických vysvědčení na konci roku. Pro tisk vysvědčení je v současné době nejvhodnější používat takzvané bianco tiskopisy – jedná se o čistý list papíru s vodoznakem (lipové listy + malý státní znak), tento tiskopis nabízejí například společnosti SEVT, OPTYS a OFTIS v různých cenových relacích.

Velkou výhodou bianco tiskopisů je hlavně to, že není potřeba řešit, zda se Vaše tiskárna „trefí“ do předtištěných kolonek – stačí během tisku vysvědčení v aplikaci vybrat, že chcete tisknout na bianco tiskopis a aplikace vytiskne i veškeré kolonky, názvy předmětů a podobně. Další nespornou výhodou je omezení druhů tiskopisů potřebných pro tisk vysvědčení. Tisknete-li na bianco tiskopis, není potřeba mít tiskopisy zvlášť například pro první a druhý stupeň ZŠ. A posledním, ale zdaleka ne nejmenším přínosem je to, že nemusíte neustále sledovat, kolik kterých tiskopisů Vám zbývá se strachem, že se změní legislativa a tyto draze nakoupené tiskopisy budete muset vyhodit a nakoupit nové – u bianco tiskopisů se legislativní změny projeví v tiskové sestavě ve Škole Online, ale vy můžete stále tisknout na stejný „prázdný“ list papíru s vodoznakem.

Tisk vysvědčení lze provádět ve Škole OnLine dvěma způsoby, buď pomocí modulu Dokumenty v menu Ostatní – Dokumenty – Definice vysvědčení (tomuto způsobu tisku vysvědčení je věnována samostatná videonápověda, stejně jako samostatná kapitola "Definice vysvědčení" v uživatelské příručce) nebo nově i v modulu Ostatní - Tiskové sestavy, kde je tisk jednodušší, rychlejší a není k němu potřeba mít nainstalovaný program MS Word. V nových Tiskových sestavách pro Vás budou již po Novém roce připraveny příslušné sestavy.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...