23

Po několika měsících veřejného testování si od dnešního dne můžete stáhnout první oficiální verzi aplikace Škola OnLine pro mobilní zařízení. Aplikace je určena pro učitele, žáky i rodiče na školách, které používají školní informační systém Škola OnLine. Je ke stažení zdarma pro operační systémy Android ve verzi 4.0 a vyšší, iOS ve verzi 6.0 a novější i pro Windows Phone 8 a 8.1.

Mobilní aplikace Škola OnLine automaticky rozpozná, zda je přihlášený uživatel žákem, rodičem, či učitelem a podle toho nabídne své možnosti. Z pohledu žáků a rodičů je určena k prohlížení aktuálního rozvrhu, včetně všech změn jako je suplování, či školní akce a k prohlížení hodnocení (známek). Rodiče tak mohou mít kdykoli a kdekoli okamžitý přehled o prospěchu svého dítěte, či mohou vidět, zda mu třeba neodpadlo odpolední vyučování.

Z pohledu školy odpadá nutnost mít počítač v každé třídě a ani není potřeba, aby učitelé nosili do hodin těžké notebooky. Pro běžné zapisování do třídní knihy a hodnocení žáků zcela postačí školní tablet, či dokonce mohou vyučující v případě potřeby použít vlastní mobilní telefon. Zapisování do třídní knihy je pomocí mobilní aplikace výrazně rychlejší – aplikace je jednodušší než webová verze a pokud si uživatel uloží svůj profil, odpadá i přihlašování. Mobilní aplikace vyučujícím umožňuje zapsat pomocí chytrého telefonu hodinu plavání třeba přímo z bazénu, či lyžařský výcvik ze sjezdovky. Stejně tak je možné známkovat výkony žáků přímo ze školního hřiště, nebo vlastivědné procházky.  Jediné, co je potřeba pro správné fungování aplikace, je funkční mobilní připojení k internetu (tedy Wi-Fi, nebo datový tarif).

Jak vypadá vlastní práce s aplikací?

Přihlašování do aplikace probíhá pomocí stejných údajů jako při klasickém přihlášení do webového rozhraní. Přihlášení je možné uložit jako přihlašovací profil, není tedy nutné zadávat pokaždé znovu přihlašovací údaje. V jednom mobilním zařízení lze uložit libovolný počet přihlašovacích profilů, což ocení především rodiče, kteří mají děti na více školách.

Co přináší aplikace žákům a rodičům?

Rozvrh – žáci (a rodiče) vidí svůj rozvrh na aktuální den včetně informací od kdy do kdy trvají vyučovací hodiny a ve které učebně probíhají. Z aktuálního dne se mohou přesunout na libovolný den v minulosti či budoucnosti. Rozvrh je vždy aktuální, včetně všech zadaných změn, jako je suplování, odpadnutí výuky, prázdniny či školní akce (návštěva divadla apod.).

Hodnocení – žákům a rodičům se zde přehledně a jednoduše zobrazují známky za zvolené období a to i s informacemi o druhu, datu a tématu daného hodnocení. Žáci mohou okamžitě po vyhodnocení vidět, jakou dostali známku z testu a rodiče budou moci být i během dne v práci informováni o tom, jak se jejich dětem daří ve výuce. Pomocí volby změnit období výpisu si snadno zobrazíte známky za aktuální den, týden, měsíc, či celé pololetí.

Jaké možnosti má v aplikaci učitel?

Rozvrh - po přihlášení je učitel automaticky ve svém denním rozvrhu, kde má na jedno ťuknutí možnost zadat probírané učivo, docházku nebo hodnocení u aktuálně probíhající hodiny. U každé hodiny na rozvrhu má možnost zadat totéž po ťuknutí přímo na tuto hodinu – rozbalí se nabídka a učitel pouze vybere, zda chce k vybrané hodině zadávat docházku, probírané učivo či hodnocení. Lze se samozřejmě přesouvat do minulých i následujících dní.

 

Probírané učivo, resp. zápis do třídní knihy lze zadat v podobě čísla hodiny, probíraného učiva a poznámky k němu. Po uložení je zápis samozřejmě okamžitě viditelný i z webové aplikace.

 

Docházka - na obrazovce pro zadávání docházky je zobrazen seznam všech žáků dané hodiny a vyučující pouze jedním ťuknutím označí chybějícího žáka. Stejně jako v případě učiva se i v tomto případě vše okamžitě promítá na servery Školy OnLine.

 

Hodnocení - pro hodnocení žáků vybere vyučující ze seznamu druh hodnocení, zadá téma a známky jednotlivým žákům. Jakmile vyučující toto hodnocení uloží, je okamžitě dostupné žákům i rodičům a to jak ve webové tak i v mobilní aplikaci.

 

Kde je možné aplikaci získat?

Aplikace je určena pro Android ve verzi 4.0 a vyšší, iOS ve verzi 6.0 a novější, Windows Phone 8 a 8.1 a můžete si ji jednoduše stáhnout zdarma ve svém obchodě: 

 
     

 

V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte naši zákaznickou podporu a to na e-mailu hotline@skolaonline.cz nebo každý všední den od 8 do 16 hodin na telefonním čísle +420 378 229 460.

Publikováno v: Škola OnLine


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...