23

Po několika měsících veřejného testování si od dnešního dne můžete stáhnout první oficiální verzi aplikace Škola OnLine pro mobilní zařízení. Aplikace je určena pro učitele, žáky i rodiče na školách, které používají školní informační systém Škola OnLine. Je ke stažení zdarma pro operační systémy Android ve verzi 4.0 a vyšší, iOS ve verzi 6.0 a novější i pro Windows Phone 8 a 8.1.

Mobilní aplikace Škola OnLine automaticky rozpozná, zda je přihlášený uživatel žákem, rodičem, či učitelem a podle toho nabídne své možnosti. Z pohledu žáků a rodičů je určena k prohlížení aktuálního rozvrhu, včetně všech změn jako je suplování, či školní akce a k prohlížení hodnocení (známek). Rodiče tak mohou mít kdykoli a kdekoli okamžitý přehled o prospěchu svého dítěte, či mohou vidět, zda mu třeba neodpadlo odpolední vyučování.

Z pohledu školy odpadá nutnost mít počítač v každé třídě a ani není potřeba, aby učitelé nosili do hodin těžké notebooky. Pro běžné zapisování do třídní knihy a hodnocení žáků zcela postačí školní tablet, či dokonce mohou vyučující v případě potřeby použít vlastní mobilní telefon. Zapisování do třídní knihy je pomocí mobilní aplikace výrazně rychlejší – aplikace je jednodušší než webová verze a pokud si uživatel uloží svůj profil, odpadá i přihlašování. Mobilní aplikace vyučujícím umožňuje zapsat pomocí chytrého telefonu hodinu plavání třeba přímo z bazénu, či lyžařský výcvik ze sjezdovky. Stejně tak je možné známkovat výkony žáků přímo ze školního hřiště, nebo vlastivědné procházky.  Jediné, co je potřeba pro správné fungování aplikace, je funkční mobilní připojení k internetu (tedy Wi-Fi, nebo datový tarif).

Jak vypadá vlastní práce s aplikací?

Přihlašování do aplikace probíhá pomocí stejných údajů jako při klasickém přihlášení do webového rozhraní. Přihlášení je možné uložit jako přihlašovací profil, není tedy nutné zadávat pokaždé znovu přihlašovací údaje. V jednom mobilním zařízení lze uložit libovolný počet přihlašovacích profilů, což ocení především rodiče, kteří mají děti na více školách.

Co přináší aplikace žákům a rodičům?

Rozvrh – žáci (a rodiče) vidí svůj rozvrh na aktuální den včetně informací od kdy do kdy trvají vyučovací hodiny a ve které učebně probíhají. Z aktuálního dne se mohou přesunout na libovolný den v minulosti či budoucnosti. Rozvrh je vždy aktuální, včetně všech zadaných změn, jako je suplování, odpadnutí výuky, prázdniny či školní akce (návštěva divadla apod.).

Hodnocení – žákům a rodičům se zde přehledně a jednoduše zobrazují známky za zvolené období a to i s informacemi o druhu, datu a tématu daného hodnocení. Žáci mohou okamžitě po vyhodnocení vidět, jakou dostali známku z testu a rodiče budou moci být i během dne v práci informováni o tom, jak se jejich dětem daří ve výuce. Pomocí volby změnit období výpisu si snadno zobrazíte známky za aktuální den, týden, měsíc, či celé pololetí.

Jaké možnosti má v aplikaci učitel?

Rozvrh - po přihlášení je učitel automaticky ve svém denním rozvrhu, kde má na jedno ťuknutí možnost zadat probírané učivo, docházku nebo hodnocení u aktuálně probíhající hodiny. U každé hodiny na rozvrhu má možnost zadat totéž po ťuknutí přímo na tuto hodinu – rozbalí se nabídka a učitel pouze vybere, zda chce k vybrané hodině zadávat docházku, probírané učivo či hodnocení. Lze se samozřejmě přesouvat do minulých i následujících dní.

 

Probírané učivo, resp. zápis do třídní knihy lze zadat v podobě čísla hodiny, probíraného učiva a poznámky k němu. Po uložení je zápis samozřejmě okamžitě viditelný i z webové aplikace.

 

Docházka - na obrazovce pro zadávání docházky je zobrazen seznam všech žáků dané hodiny a vyučující pouze jedním ťuknutím označí chybějícího žáka. Stejně jako v případě učiva se i v tomto případě vše okamžitě promítá na servery Školy OnLine.

 

Hodnocení - pro hodnocení žáků vybere vyučující ze seznamu druh hodnocení, zadá téma a známky jednotlivým žákům. Jakmile vyučující toto hodnocení uloží, je okamžitě dostupné žákům i rodičům a to jak ve webové tak i v mobilní aplikaci.

 

Kde je možné aplikaci získat?

Aplikace je určena pro Android ve verzi 4.0 a vyšší, iOS ve verzi 6.0 a novější, Windows Phone 8 a 8.1 a můžete si ji jednoduše stáhnout zdarma ve svém obchodě: 

 
     

 

V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte naši zákaznickou podporu a to na e-mailu hotline@skolaonline.cz nebo každý všední den od 8 do 16 hodin na telefonním čísle +420 378 229 460.

Publikováno v: Škola OnLine


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...