19

Po tragickém útoku na žáky střední školy ve Žďáru nad Sázavou na sklonku minulého roku se začalo více mluvit i o zabezpečení škol. Tématu, které stálo dlouhou dobu na okraji zájmu. Ministerstvo školství přispěchalo i s dotačním programem, který umožňuje získat školám prostředky na lepší zabezpečení objektů. Na nedávné tiskové konferenci pak ministr Chládek představil vizi, jak by měla škola zajistit vyšší bezpečnost svých žáků.

Od února mohou školy žádat o dotaci z fondu k zajištění vyšší bezpečnosti na školách. Ten ministerstvo školství zřídilo v reakci na vražedný útok na obchodní akademii ve Žďáru nad Sázavou. „Ministerstvo zatím obdrželo žádosti v hodnotě šest až osm miliard korun od škol, které by chtěly lépe zabezpečit,“ řekl na konci dubna ministr Chládek.

Ministr by dotacemi rád podpořil zabezpečení vstupu na čipovou kartu. Tu používá ke vstupu v současné době jen 9 procent základních škola. O něco lepší situace je pak lepší na středních školách, kde je takto zajištěna necelá polovina budov.

Systém by navíc v budoucnu měl podle ministra komunikovat s rodiči dětí. „Žák vstupuje do školy na základě čipu. Musí se toho čipu dotknout. Není možné, že jeden žák pustí na svůj čip dalších deset. To jim nebude nic platné, protože čip je propojený s třídnicí. Rodičům po vstupu okamžitě přijde SMS, že jejich dítě už je ve škole. Zároveň je čtečka na čip u každé učebny,“ popsal výhledy do budoucna ministr školství.

Nejrozšířenější webový školní informační systém Škola OnLine již takové řešení poskytuje školám od roku 2006. Řídí-li škola přístup do budovy přes čipové karty, mají rodiče možnost dostávat informace o příchodech žáků do školy a to jak formou e-mailů, tak SMS. „Rodiče s oblibou využívají i další funkci, která kontroluje příchody oproti rozvrhu. Služba je pak automaticky notifikuje jen v případě, že jejich dítě nedorazilo včas do školy,“ říká Eva Oherová z dodavatelské společnosti. Podle jejích slov je možné systém propojit s celou řadou čipových systémů pro řízení docházky dostupných na trhu.

Na zavedení systému mohou profitovat i učitelé, kterým se výrazně zjednodušuje zapisování do elektronických třídních knih. Systém totiž žáky bez záznamu v docházkovém systému automaticky zapisuje jako přítomné.

„Kromě nákladů spojených s rozesíláním SMS neúčtuje naše společnost za službu školám ani rodičům žádné další poplatky,“ říká Oherová. Za devět let své existence si tak služba našla své příznivce ve školách, které dbají o bezpečnost svých svěřenců. „Díky vypsanému dotačnímu programu pak evidujeme zvýšený zájem o podobný typ služby“, dodávají pracovníci společnosti ŠKOLA ONLINE.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Škola OnLine je pro naše gymnázium naprosto nezbytná součást existence.

Mgr. Jan Řepík
Gymnázium Františka Křižíka a základní škola

Zobrazit další...