30

Stalo se Vám, že při kontrole exportu dat pro MŠMT na Vás ve Škole OnLine vyskočila chyba, že s platností od 1. 9. není nastavena některá položka a Vy jste si přitom jistí, že tato položka je správně vyplněna? Pak bude problém nejspíše v historii této položky. Všechny žlutě podbarvené kolonky ve Škole OnLine obsahují údaje, které jsou přímo předávány na MŠMT při podzimním i jarním sběru dat. Těmto položkám je potřeba věnovat zvýšenou pozornost – u některých z nich je totiž evidována celá jejich historie a to proto, že tyto položky se mohou v průběhu vzdělávání žáka měnit a je nutné mít možnost vždy dohledat kdy, a jak se tato položka měnila.

Jedná se například o položky obec, okres a stát v adrese trvalého pobytu (žák se může přestěhovat), či třeba zdravotní postižení (žák může dostat potvrzení o zdravotním postižení, které po určité době zase pozbude platnost), s tím samozřejmě souvisí položky financování a individuální vzdělávací plán. U položek na kartě žáka ve školní matrice na záložce „Probíhající vzdělávání“ najdete tlačítko se symbolem „H“, pomocí kterého se dostanete do historie konkrétní položky. Pokud dojde u žáka ke změně, je nutné zde přidat novou položku, například takto:

Nyní nám záznam říká, že k datu nástupu žáka na školu (1. 9. 2013) bylo na žáka požadováno standardní financování a od 23. 3. 2015 je požadováno zvýšené – k tomuto datu žák přinesl potvrzení o zdravotním postižení a zároveň mu byl nastaven individuální vzdělávací plán. Datový rozsah položek musí vždy pokrývat celé vzdělávání žáka na Vaší škole, není tedy možné, aby žák, který nastoupil k 1. 9. 2015, zde měl první záznam až třeba k 20. 9. 2015. V případě potřeby je možné tato záznamy editovat pomocí tlačítka "s tužkou", které je u každého záznamu.

Dalšími nejvíce chybovými položkami jsou obec a okres. Zde je v první řadě nutné vyplnit adresu správně a to nejlépe pomocí našeptávače adres, který je podrobněji popsán v článku Zadávání adres ve Škole OnLine je nyní výrazně jednodušší. Tím máte naprostou jistotou, že adresa je zadána správně. Nicméně typickou situací je, že žák nahlásí svou adresu až po nástupu do školy. Třídní učitel ji tedy vyplní v den, kdy mu ji žák donese a adresa se samozřejmě uloží k tomuto datu. Avšak část trvalého pobytu žáka (konkrétně položky Obec a Okres) se však předává také na MŠMT a platí pro ni totéž jako pro výše popisované položky. Zde je nutné na kartě žáka v matrice kliknout na tlačítko „Historie položek“, čímž si zobrazíme kompletní historii všech položek u kterých se historie sleduje, a poté se pomocí rolovacího seznamu v horní části omezíme pohled pouze na tu položku, která nás zajímá – tedy třeba Okres:

Zde postačí 2x kliknout do pole datum a to opravit na 1. 9. 2015, kdy žák nastoupil na Vaši školu.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Program je spolehlivý, ale i přesto v případě nejasností jsou tvůrci vždy ochotni ihned poradit a vyřešit problém.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...