04

Se začátkem dubna dochází ke změně ve způsobu předávání záznamů o úrazech ze školního informačního systému Škola OnLine do informačního systému InspIS České školní inspekce. K 31. březnu ČŠI ukončila starý způsob předávání záznamů a od 1. dubna bylo spuštěno nové komunikační rozhraní. Z Vašeho pohledu, jakožto správců obou zmíněných systémů, je nyní nutné provést nastavení jak na straně informačního systému InspIS, tak i přímo ve Škole OnLine. Po provedení tohoto prvotního nastavení bude možné předávat záznamy o úrazech na ČŠI stejným způsobem jako doposud.

Nastavení v systému InspIS:

Prvním krokem je nastavení informačního systému InspIS tak, aby byl schopen přijímat informace odesílané ze Školy OnLine. Přihlaste se tedy do InspISu (na této adrese) pomocí svých přihlašovacích údajů, které jste obdrželi od ČŠI. Po přihlášení vyberte možnost "Pracovat v modulu Správa uživatelských účtů“ (v horní části obrazovky, žlutě podbarveno).

Jakmile vyberete tuto možnost, ve spodní části obrazovky se objeví tlačítko „Další školní nastavení“ na které kliknete, a nyní byste měli vidět toto:

V tomto okně vyberte v kolonce „Školní IS“ možnost „Škola OnLine“ v poli „Klíč pro Školní IS“ se objeví kód, který je potřeba si poznačit, či lépe zkopírovat do schránky (Ctrl+C) nebo poznámkového bloku. Nakonec klikněte na tlačítko „Uložit změny“ v horní části okénka.

Nyní klikněte na tlačítko "Upravit" u svého jména a v detailu nastavení osoby zaškrtněte možnost "Oprávnění k integračním službám s IS" a uložte - toto nastavení je potřeba provést u všech osob, které budou oprávněny ze Školy OnLine odesílat záznamy o úrazech:

Tím je dokončeno nastavení na straně InspISu a nyní se podíváme na nastavení ve Škole OnLine.

Nastavení v systému Škola OnLine:

Nejprve je potřeba nastavit klíč, který jste si poznamenali (či zkopírovali) v předchozím kroku. Přihlaste se tedy obvyklým způsobem do Školy OnLine a vstupte do menu Administrace – Nastavení – Parametry aplikace, kde v kategorii Obecné naleznete nový parametr „Certifikační klíč pro InspIS“. U tohoto parametru klikněte na editační tlačítko (s tužkou) a do příslušné kolonky vložte (vkopírujte) certifikační klíč, který jste si poznamenali (zkopírovali) v informačním systému InspIS v předchozím kroku a uložte.

Po provedení výše popsaného nastavení je možné odesílat záznamy o úrazu stejně jako dříve a to v menu Ostatní – Vedlejší evidence – Evidence úrazů. Pouze při prvním odeslání si Škola OnLine vyžádá uživatelské údaje do InspISu:

Tyto údaje se uloží vždy pouze k uživateli, který je v tu chvíli přihlášen do Školy OnLine a zůstanou zde pro něj již uložené – je tedy nutné je zadat pouze jednou. V případě, že by došlo ke změně údajů (např. změna hesla), je možné tento dialog vyvolat kdykoli znovu a to stiskem tlačítka „Změna přístupových údajů ČŠI“, které naleznete ve spodní části formuláře Evidence úrazů.

Každý uživatel, který je oprávněn odesílat záznamy o úrazech na ČŠI by měl mít své přihlašovací údaje do InspISu - obdrží je buď od ČŠI (ředitel školy) nebo od vedení školy (ostatní určení uživatelé), které má právo tyto údaje spravovat přímo v systému InspIS.



Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Obsluha Školy OnLine je snadná a intuitivní, což kvitují všichni učitelé bez rozdílu věku.

Jana Chrtková
Soukromá střední škola podnikatelská - ALTMAN, s.r.o.

Zobrazit další...