29

První den ve škole obvykle bývá kratší a žáci se neučí podle stálého rozvrhu. Mohlo by Vás tedy zajímat jak tuto situaci řešit z hlediska rozvrhu ve Škole OnLine. Nabízíme Vám nyní dva možné postupy, jistě si sami vyberete ten, který je pro Vás výhodnější.

 

Způsob první - školní akce

  • Vytvoříte si školní akci (nebo akce, jedná-li se o více dní) s typem „s náhradním vyučováním (docházka se eviduje dle školní akce)“. Tuto školní akci je možné zaevidovat na formuláři Školní akce (menu „Rozvrh – Školní akce“). Při zadávání školní akce je nutné zadat kromě data konání, tříd a třídních učitelů i učitele, kteří budou mít ve třídě dozor. Tito učitelé pak budou mít možnost zapisovat i do elektronických třídních knih. Zde doporučujeme použít tlačítko Doplnit dozory třídním učitelům podle jejich tříd.
  • Dále je potřeba založit na zbytek daného dne druhou školní akci s typem „zrušení výuky“, což „odmaže“ požadované hodiny z rozvrhu a namísto nich zobrazí pouze prázdné místo nebo můžete použít typ školní akce „zrušení výuky se zobrazením v rozvrhu“, tento typ hodiny také odmaže, ale namísto prázdného místa zobrazí žlutý pruh s Vámi přednastaveným textem (např. výuka odpadá apod.)

Výše uvedený postup je vhodný, pokud potřebujete upravit výuku pouze pro první den nebo dva školního roku a poté již budete učit dle standardního rozvrhu. V případě, že budete používat speciální rozvrh po celý první týden je lepší (nikoli povinné) použít druhý způsob a to je:

Způsob druhý - úprava rozvrhu

Rozvrh můžete upravit buď pomocí formuláře Úprava vygenerovaného rozvrhu nebo vytvořením nové verze rozvrhu pouze pro první týden.

  • Úprava vygenerovaného rozvrhu: Vstupte na formulář Rozvrh - Tvorba rozvrhu - Tvorba rozvrhu. Zde je potřeba se přepnout na záložku Úprava vygenerovaného rozvrhu. Pak vyberte požadovaný týden (1. 9 - 4. 9.) a v něm jednoduchým přetažením hodin proveďte požadované úpravy, na přebytečné hodiny je možné kliknout pravým tlačítkem a zvolit možnost "Odebrat z rozvrhu". Celou akci dokončíte kliknutím na tlačítko "Aktualizovat kalendář ve zvoleném týdnu".
  • Vytvoření nové verze rozvrhu: V menu Rozvrh - Tvorba rozvrhu - Verze rozvrhu si nejprve vytvořte prázdnou verzi rozvrhu a touto verzí rozvrhu pak proveďte aktualizaci rozvrhu školy v požadované dny (pozor, skutečně jen v tyto dny, aby nedošlo ke smazání rozvrhu i v dalších dnech). Poté můžete buď přímo v této prázdné verzi na formuláři Rozvrh - Tvorba rozvrhu - Tvorba rozvrhu vytvořit nový rozvrh a tím pak zaktualizovat kalendář na požadované období, nebo si můžete v menu Rozvrh - Tvorba rozvrhu - Verze rozvrhu vytvořit kopii rozvrhu stávajícího a tu jen upravit dle potřeb prvního týdne a opět touto verzí zaktualizovat kalendář pro první týden..


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Naše škola je se Školou OnLine velmi spokojena. Po zadání všech potřebných dat nám aplikace velmi dobře slouží a usnadňuje práci...

Mgr. Milena Tomanová

Základní škola a mateřská škola Srch, okres Pardubice

 

Zobrazit další...