02

V tomto článku se blíže podíváme na samotné založení školního roku, a některá nastavení, která Vám mohou během školního roku usnadnit práci s aplikací.

Založení školního roku probíhá na formuláři Správa aplikace - Číselníky - Období roku. Je možné na něj vstoupit jak přímo, tak i z Průvodce převodem dat na nový školní rok. Po kliknutí na tlačítko Nový záznam uvidíte toto:


 
Zde zadáte název školního roku např. 2017/2018, zkontrolujete začátek a konec školního roku (začíná vždy 1.9. a končí 31.8. následujícího kalendářního roku - a to i v případě, že výuka samotná začíná až 4.9. jako letos) a počet období školního roku - zde je nutné zadat číslo 2, neboť dle platné legislativy se školní rok dělí na dvě pololetí - jedná se o období, za která pak žáci/studenti obdrží vysvědčení. Pokračujeme tlačítkem Uložit a definovat období:

Na tomto formuláři je potřeba pouze zkontrolovat údaje, doplnit zkratky obou pololetí a případně upravit datum uzávěrky docházky a uzávěrky hodnocení. Pokud zde nastavíte datum uzávěrky za 1. pololetí např. 23. 1., bude se vše, co zadáte žákům po tomto datu automaticky započítávat do druhého pololetí. Pokud je u uzávěrky symbol zaškrtnutí, platí, že učitelé již nemohou po tomto datu zadat či měnit jakákoli data v hodnocení či docházce (pole je možné libovolně zaškrtávat, či odškrtávat a zamykat, či odemykat tak dané období - ovšem pouze z role administrátora Školy OnLine. Celé nastavení dokončíte tlačítkem Uložit.

Mezi školními roky se přepnete velmi jednoduše tak, že v pravém horním rohu kliknete na název období (např. 2017/2018) a poté si jen vyberete, do kterého školního roku se chcete podívat.

V Kalendáři organizace (naleznete jej v menu Správa aplikace - Nastavení - Kalendář organizace) si poté můžete předdefinovat jarní prázdniny, či předem plánovaná ředitelská volna. Ostatní prázdniny naleznete v kalendáři již přednastavené. Jarní prázdniny však vzhledem k jejich pohyblivosti nelze nastavit plošně pro všechny školy, které používají Školu OnLine. Nastavený kalendář může vypadat třeba takto:

Pomocí sloupce Druh výuky, který je editovatelný (po 2x kliknutí se zobrazí výběrový seznam) si můžete předem nastavit do kterých dnů se má generovat rozvrh a do kterých ne:

  • druh výuky vyučuje se - do těchto dnů se generuje rozvrh a probíhá v nich normální výuka
  • druh výuky nevyučuje se - do těchto dnů se rozvrh vůbec negeneruje e nezapisují se do třídní knihy (víkendy, státní svátky, letní prázdniny)
  • druh výuky prázdniny - do těchto dnů se rozvrh vygeneruje a poté se v těchto dnech automaticky založí školní akce s typem zrušení výuky a do třídních knih se zapíše text ze sloupce "Text/Poznámka v třídní knize".

Tedy ve škole s kalendářem nastaveným dle obrázku výše bude 1. ledna volno (státní svátek), nebude zde rozvrh ani zápisy v třídní knize, 2. ledna ještě pokračují Vánoční prázdniny, které budou zapsány do všech třídních knih, 3. ledna bude ředitelské volno, které bude také automaticky zapsáno do třídních knih a od 4. ledna bude probíhat normální výuka.

Druh výuky prázdniny založí školní akci s typem zrušení výuky a zápisem do třídní knihy tolik dní před začátkem této akce, kolik jich máte nastaveno pomocí příslušného parametru aplikace. Tento parametr najdete v menu Správa aplikace - Nastavení - Parametry aplikace, kde si pomocí výběrového seznamu omezíte kategorii parametrů na "Třídní kniha". Samotný parametr se jmenuje Počet dnů před generováním záznamů o prázdninách do třídní knihy a školních akcí a ve výchozím stavu je nastaven na hodnotu 6 - tedy školní akce se založí 6 dní před tím, než začne. Doporučujeme tento parametr nenastavovat na příliš vysokou hodnotu, kvůli případným průběžným změnám v rozvrhu - nejvýhodnější je hodnota cca 6-14 dní.

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...