01

Abyste mohli od září hladce vplout do školního roku 2020/2021, je zapotřebí převést žáky/studenty do vyšších ročníků, připravit Školu OnLine pro tvorbu rozvrhu, tedy například nastavit, kolik budete v novém školním roce používat vyučovacích hodin, jaké předměty budete učit a podobně. Většinu této přípravy můžete provést v několika snadných krocích pomocí našeho průvodce převodem dat na nový školní rok, kterého naleznete v menu Správa aplikace - Převod dat - Nový školní rok.

Než tohoto průvodce spustíte, doporučujeme nejprve ukončit žáky/studenty, kteří z Vaší školy odchází, tedy absolventy a také žáky, kteří přestupují na jiné školy. Připomínáme, že žáky 9. ročníků ukončujeme k datu 30.6., ostatní žáky (přestupující na jinou školu nebo přestupující na SŠ v nižším ročníku) k 31.8

Prvním krokem je založení nového školního roku v menu Správa aplikace – Číselníky – Období roku. Tento krok lze rovněž provést přímo po spuštění průvodce Převodem dat na nový školní rok prostřednictvím tlačítka „Definovat nové období roku“.

UPOZORNĚNÍ: Nový školní rok začíná vždy 1. září bez ohledu na to, zda tento den připadá na sobotu či neděli. Na formuláři Období roku tedy musí být uvedeno v poli Datum od: 1. 9. 2020.

Zařazení žáků do tříd provedete rovněž k datu 1. 9. 2020.

Jak probíhá práce pomocí průvodce převodem dat na nový školní rok?

Průvodce naleznete v menu Správa aplikace - Převod dat - Nový školní rok. Převod dat provádíte v aktuálním školním roce tedy 2019/2020.

  • V prvním kroku máte možnost výběru z varianty „Zjednodušený převod“ – doporučený pro školy, které používají pouze evidenci žáků a tisk vysvědčení (balíček Základ) a „Standardní převod“ – doporučený školám s el. žákovskou, rozvrhem, el. třídní knihou (balíčky Standard, Premium a Komplet).
  • Třídy, které vznikají nově (v letošním školním roce jste je neměli)  je možno založit u kroku „Třídy“  prostřednictvím tlačítka „Nová třída“.
  • Povýšení žáků do vyšších tříd lze provést nejen ručně (dvojitým kliknutím v poli „Třída do“ a výběru třídy ale také pomocí tlačítka „Automatické nastavení třídy (DO)“ pomocí kterého se Vám např. žáci ze třídy 1.A přesunou automaticky do 2.A. 
  • U každého kroku můžete také vybrat jednoduše všechny možnosti pomocí tlačítka „Vybrat vše“.

Jednotlivé záložky průvodce procházíte pomocí tlačítka „Další“ a převod dokončíte na poslední záložce "Shrnutí a uložení" pomocí tlačítka "Uložit převáděná data". 

Poznámka: V případě, že po kontrole zjistíte, že se nám někteří žáci do roku 2020/2021 nepřevedli, je možné převod zopakovat a danou třídu na formuláři Složení tříd nastavit znovu. Není tedy nutné hned napoprvé projít kompletním převodem, a je možné si převést pouze číselníky potřebné pro tvorbu rozvrhu a ke složení tříd se vrátit později. 

Podrobný postup převodu pomocí průvodce naleznete v uživatelské příručce v kapitole Převod dat.

V případě jakýchkoli dotazů můžete samozřejmě i během prázdnin využít naší zákaznickou podporu a to ve všední dny od 8.00 do 16.00.

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Pro volbu školského informačního systému dnes existuje více možností, pro naši školu však byla nejlepší volbou právě Škola OnLine.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...