29

Podařilo se Vám úspěšně projít kontrolou dat v systému Škola OnLine a na testovacím serveru  MŠMT (https://profa.msmt.cz/matrikas)? 

Předáváte data ze systému Škola OnLine poprvé a nevíte jak předat data na ostrý server MŠMT? 



V tomto článku shrneme několik základních informací, které by Vám úspěšné předání dat mělo usnadnit. 

 

Do systému pro předávání dat ze školních matrik se přihlašujete na adrese https://matrika.msmt.cz/matrikas. Server by měl být spuštěn  30. 9. od 14 hodin do 15. 10. 2022



Přímý export dat ze školní matriky

 

Odesílání dat o žácích a studentech ze školních matrik je již od loňského podzimního sběru možno provádět přímo z aplikace Škola OnLine na servery MŠMT.

 

Tuto možnost naleznete v menu Výstupy - Export - Export ze školní matriky pro MŠMT, kliknutím na tlačítko Exportovat a následně v části "Nahrát data na server MŠMT" viz obrázek.

 

Není tedy nutné ukládat XML soubory a tyto dále importovat na MŠMT nicméně i tato možnost zůstala v systému zachována. Nevýhodou tohoto způsobu je však při opakovaném stahování souboru přepisování názvu ukládaného souboru prohlížečem. Tento název je nutno pro úspěšné předání souborů vždy opravit na požadovaný název ve správném formátu, což je ten, který se zobrazuje při stažení souboru ze systému.

Výhodou přímého exportu je tedy především to, že vám tímto odpadá opakované ruční stahování souborů, rychlost nahrávání dat do aplikace Matrika a v neposlední řadě samozřejmě zajištění větší bezpečnosti dat.

Videa k tématu

Předávání dat z matrik - Odevzdání dat na servery MŠMT

Předávání dat z matrik - Vyhledání žáka podle interního kódu nebo rodného čísla

 



 

Může se Vám hodit


Základní informace k předávání údajů ze školních matrik ke stažení zde.

 

Informace a metodické poznámky k předávaným individuálním údajům ze školních matrik naleznete zde

 

Seznam aktuálních číselníků platných pro předávání individuálních dat ze školních matrik naleznete zde

 

Vzory formulářů generovaných z individuálních dat ze školních matrik a vysvětlivky k těmto výkazům naleznete ke stažení zde.

 

Video návod věnovaný evidenci údajů ve školní matrice

Publikováno v: Nepřehlédněte


Vstup do Školy OnLine
GDPR

Reference

Velkým kladem je přístup do školní matriky a ke všem dalším školním datům prostřednictvím uživatelského jména a hesla z jakéhokoli počítače připojeného k internetu.

Mgr. Václav Vávra

ZŠ MUDr. Emílie Lukášové a Klegova, Ostrava-Hrabůvka

Zobrazit další...